Eng, grappig, spannend: wat kijken we in 2015?

Gaat Lady Mary nu wel of niet met Lord Gillingham in zee? Welke nieuwe speurder kan ons doen vergeten dat Sarah Lund is vertrokken? Jann Ruyters zet de beste series op een rij.

JANN RUYTERS

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar zo'n kwarteeuw geleden werd televisie nog verketterd als 'geestdodend massamedium'. Anno 2014 noemt schrijfster en fervent tv-seriekijkster Manon Uphoff het televisiescherm liefdevol 'de blauwe muze', die de concurrentie met literatuur moeiteloos aankan. Er is zoveel mooi en goed gemaakt tv-drama in serievorm te zien (plus thrillers plus komedies) dat u ook deze winter weer ogen, oren en vooral tijd tekort zult komen. Hoewel: de komende periode met feestdagen en vakantie kunt u alvast benutten om nieuwe series uit te proberen - of om uitgebreid bij oude bekenden aan te haken. Gaat Lady Mary Crawley in 'Downton Abbey' nu wel of niet met Lord Gillingham in zee? Welke nieuwe speurder kan ons doen vergeten dat Sarah Lund met de noorderzon is vertrokken? Hoe gaat het met de voormalige vrienden uit 'Friends': Joey in 'Episodes' en Phoebe in 'The Comeback'?

undefined

Moordvrouwen en misdadigers

Misdaadliefhebbers kunnen kiezen tussen het dampende maar macho moorddrama in Louisiana 'True Detective' (HBO) of de absurde humor in 'Fargo' (Netflix). 'Fargo' heeft met de nuchtere Molly Solverson (Allison Tolman) een heerlijk aardse detective, een waardig opvolgster van Marge (Francess McDormand) in de gelijknamige film van de Coen Brothers waar de serie op is gebaseerd, maar je moet wel tegen moordende kettingzagen kunnen.

Minder bloederig is het Britse 'Broadchurch', waar in de eerste aflevering een dode jongen wordt aangetroffen op het strand. Ook hier gaat er een vrouwelijke speurster op af. DS Ellie Miller (Olivia Colman)is serieus en slim als Sarah Lund ('The Killing'), maar ook ontwapenend naïef soms.

Een derde alternatief is het spannende 'The Fall' met X-files-ster Gillian Anderson in de hoofdrol. Die moet als detective superintendent Stella Gibson op zoek naar een seriemoordenaar, die in Belfast mooie carrièrevrouwen met bruin haar wurgt en ze daarna wast en op bed legt, het laken losjes over de billen gedrapeerd. Deze Paul Spector is naast seriemoordenaar ook nog vader, echtgenoot en rouwtherapeut en wordt gespeeld door nieuwe ster Damien Dorman. Hij is vanaf februari ook te zien als Christian Grey in de verfilming van 'Vijftig tinten grijs'. 'The Fall' biedt een passend voorproefje. In Engeland was niet iedereen gecharmeerd van deze kinky detectiveserie die dan wel een sterke vrouw in de hoofdrol heeft, maar liefst lang inzoomt op haar decolleté.

undefined

Dwergen en ondoden

Nieuwste loot aan de fantasy-tree is 'Penny Dreadful', geschreven door John Logan ('Gladiator') en geproduceerd door Sam Mendes, de drijvende krachten achter ooit 'American Beauty' en recenter James Bonds 'Skyfall'. Onder meer Dracula, dr. Frankenstein en dandy Dorian Gray komen voorbij in deze nieuwe horror/fantasy-serie die zich afspeelt in Victoriaans Londen en draait om een oudere heer (Timothy Dalton, ooit James Bond) die zijn maagdelijke dochter uit de klauwen van vampiers wil houden en daarin wordt bijgestaan door een geheimzinnig medium (Eva Green, altijd goed als enge vrouw). De serie wordt geprezen om de weelderige decors en sterke acteurs.

Wie minder vampiers en ondoden wil en meer 'romance' kan terecht bij de nieuwe romantische avonturenserie 'Outlander'. Hierin wordt verpleegster Claire vanuit de jaren veertig van de vorige eeuw naar de Schotse Hooglanden van de achttiende eeuw getransporteerd om daar tussen de verdoemde Schotse rebellen te stuiten op veel infecties, weinig medicijnen, en een knappe roodharige achttiende-eeuwer. Hyperromantisch. In Amerika ook wel geprezen als een verhuld pleidooi voor Obamacare - net als trouwens de door filmregisseur Steven Soderberg geregisseerde doktersserie 'The Knick' (HBO), die zich in een vroeg twintigste-eeuws ziekenhuis afspeelt en vraagt om een sterke maag.

undefined

Politieke intrige

Terwijl u wacht op seizoen drie van 'House of Cards', bent afgehaakt bij 'Homeland', of uw buik vol heeft van die seksistische Aaron Sorkin ('The Newsroom'), zou u ook eens terug kunnen keren naar BBC's 'The Politician's Wife', waarin Juliet Stevenson de door haar Tory man bedrogen echtgenote speelt die zich altijd heeft weggecijferd voor man en partij maar nu ingenieus wraak neemt. Stevenson is koel als Robin Wright maar minder doodeng, een ware heldin in een geweldige klassieker.

Een ander prima pauzenummertje voor 'House of Cards' is 'The Americans', over twee lang gehuwde KGB-agenten die in de jaren tachtig met hun twee puberkinderen in Amerika wonen en doen alsof ze Amerikanen zijn. Een mooie hoofdrol van Keri Russell plus een prima gestylede flashback naar de Koude Oorlog in het Reagan-tijdperk.

undefined

Oud geld en nieuw geld

Familiedrama draait om erfenissen die behoed moeten worden voor de volgende generaties dan wel op de juiste manier verdeeld moeten worden. Dat kan een Engels landhuis zijn ('Downton Abbey'), een Deens buiten inclusief vernieuwende kunstwerken ('The Legacy') of een Nederlands familiebedrijf in bloemen met een fout oorlogsverleden ('Bloedverwanten'). De laatste serie werd door tv-recensent Willem Pekelder onlangs nog bejubeld als topdrama, met speciale lof voor Henriëtte Tol als manipulatieve matriarch die de boel bij elkaar wil houden.

Zo'n matriarch ontbreekt in het Deense 'The Legacy', daar is het meer ieder voor zich en tovert de overleden moeder in haar testament ook nog eens een onwettige dochter tevoorschijn aan wie zij alles nalaat. Dat gaat flink gisten tussen de drie wettige kinderen. Net als 'Bloedverwanten' sterk gespeeld drama, niet vernieuwend maar spannend, met een mooie rol van Tryne Dirholm als de oudste dochter die denkt dat ze alles onder controle heeft maar met haar moeder toch ook even de grond onder haar voeten verliest.

undefined

Oude en nieuwe vrienden

En dan last-but-not-least de sitcom. In de jaren negentig was er een richtingenstrijd tussen het meer gedistingeerde, absurde 'Seinfeld' en het meer populaire, gelikte 'Friends'. Beide series kennen inmiddels de nodige spin-offs, met wisselend succes. Een aanrader is 'Episodes', waarin Joey-acteur Matt LeBlanc zichzelf speelt als ster van 'Friends'. Hij wordt opgedrongen aan twee Britse schrijvers die naar LA zijn gehaald voor de Amerikaanse remake van hun Britse hitshow over een ijshockeycoach. 'Episodes' is goed voor steeds geestiger botsingen tussen Brits snobisme en Amerikaanse huichelarij. Sinds een paar weken terug op HBO: Lisa Kudrow in 'The Comeback' als voormalige A-list-actrice Valerie Cherish die zichzelf speelt in een serie die spot met voormalige A-list-actrice Valerie Cherish.

Julia Louis-Dreyfus uit 'Seinfeld' maakte al twee geslaagde sitcoms sindsdien. In het heerlijk herkenbare 'The new adventures of old Christine' speelde ze chaotisch gescheiden moeder Christine die het voortdurend aan de stok heeft met andere moeders die wel op tijd het appelgebak voor de schoolpicknick klaar hebben.

In het veel venijniger 'Veep' (HBO) is Julia de vicepresident die aast op de baan van president, maar daarbij inschattingsfout aan inschattingsfout rijgt. Het cynische 'Veep' vraagt wel om enige weerbaarheid.

Voor een mildere kijk op de politiek kun je beter terecht bij de sitcom 'Parks and Recreations' dat de nationale politiek verkleint naar gemeentepolitiek. Comédienne Amy Poehler speelt Leslie Knope, goedwillend ambtenaar op de afdeling 'parken en recreatie' in Pawnee, Indiana, die steeds weer stukloopt op al te ambitieuze vergezichten. Al aan haar zevende seizoen toe en steeds geestiger.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden