ENFB: Fietspaden in slechte staat

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Hoewel Nederland er prat op gaat een fietsland bij uitstek te zijn, is het met de staat en het onderhoud van fietspaden droevig gesteld, met name in grotere gemeenten.

Bijna de helft van de fietspaden in deze gemeenten is matig of slecht. Die conclusie trekt de Fietsersbond ENFB naar aanleiding van een eigen onderzoek naar fietspaden in 42 gemeenten. De ENFB roept slachtoffers op een schadeclaim in te dienen om zo de gemeenten tot meer aandacht voor het probleem aan te sporen.

Volgens de ENFB raken jaarlijks circa 42 000 fietsers (licht)gewond als gevolg van met name naden tussen tegels, hobbels door boomwortels en verhardingsovergangen bij zijstraten. Bijna de helft van hen consulteert een huisarts of een EHBO-afdeling van een ziekenhuis. Wie zich in Den Haag, Apeldoorn of Leeuwarden per fiets door de stad beweegt, loopt volgens het ENFB-onderzoek de meeste kans op een ongeval. In Den Haag en Apeldoorn verkeert 65 procent van het fietspadennet in slechte staat, in Leeuwarden vijftig procent. Een derde van de onderzochte gemeenten heeft geen inzicht in de onderhoudsstaat van haar fietspaden.

De Fietsersbond heeft in zijn september/oktobernummer van zijn uitgave 'Vogelvrije fietser' een praktische folder gestopt voor fietsers die het slachtoffer zijn geworden van slechte fietspaden. De ENFB legt daarin stap voor stap uit hoe zij de betreffende gemeente aansprakelijk kunnen stellen voor geleden schade. In de folder staan ook voorbeelden van smartengeld. Een gescheurde enkelband levert 340 gulden op, een hersenschudding 500, een drievoudige polsbreuk ruim 1300 en een gekneusde knie met blijvende verrekking van de knieband meer dan 2200 gulden.

De gemeente Den Haag moest volgens de bond vorig jaar 60 000 gulden betalen aan claims die te maken hadden met fietspaden. Een woordvoerder van de Haagse gemeentelijke kredietbank, die deze claims afhandelt, spreekt dat tegen. “Ik weet niet hoe ze aan dat bedrag komen, maar ik heb vorig jaar in dit verband maar twee gevallen van letselschade gehad. En dat was bij lange na geen zestig mille.”

Wethouder B. Mouw van de gemeente Apeldoorn reageert verbolgen op de cijfers van de ENFB en spreekt van een “zeer onzorgvuldig onderzoek”, waarin “volstrekte onzin” over de gemeente Apeldoorn is verspreid. Volgens Mouw heeft Apeldoorn de fiets juist hoog in het vaandel en geeft de gemeente daarom een klein miljoen per jaar uit voor herstel of verbetering van fietspaden en niet slechts 100 000 gulden zoals de ENFB beweert. De wethouder wijst ook op eerder onderzoek, waaruit zou blijken dat de kwaliteit van Apeldoornse fietspaden in het algemeen goed is.

Van achterstallig onderhoud is volgens een gemeentewoordvoerder absoluut geen sprake. “De dienst wegen en verkeer inspecteert elk jaar alle wegen in Apeldoorn. Schade aan fietspaden wordt in elk geval binnen veertien dagen hersteld.” Otto van Boggelen, beleidsmedewerker van de ENFB, spreekt van een “foutje” van medewerkers van de afdeling Apeldoorn. “Zij zijn niet, zoals afgesproken, uitgegaan van gegevens van de gemeenten zelf, maar hebben een eigen inschatting gemaakt van de staat van onderhoud.”

De gemeente Den Haag tilt minder zwaar aan het onderzoek van de Fietsersbond. Een woordvoerder ontkent niet dat de Hofstad nog veel slechte fietspaden telt, maar vergoelijkt dat door te stellen dat je een achterstand in onderhoud nu eenmaal niet in korte tijd kunt inhalen. Gebrek aan geld weerhield Den Haag er lange tijd van iets te doen aan de deplorabele staat van zijn fietspaden.

Sinds de stad als artikel-12-gemeente extra geld krijgt voor achterstallig onderhoud, wordt jaarlijks 4,2 miljoen gulden besteed aan voet- en fietspaden. Voor regulier onderhoud wordt nog eens acht miljoen per jaar opzijgelegd. Geen gemeente in Nederland geeft zoveel uit aan fietspaden per inwoner (circa 30 gulden) als Den Haag. De woordvoerder verwacht dat de inhaalslag over drie jaar is voltooid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden