politiek

'Enfant terrible' Ton Elias niet op kandidatenlijst VVD

VVD'er Ton Elias, hier in de Tweede Kamer. Beeld anp
VVD'er Ton Elias, hier in de Tweede Kamer.Beeld anp

VVD'er Ton Elias staat niet op de tachtig namen tellende kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. En daar is hij, typisch Elias, 'verbijsterd' over. Hij heeft de partijleiding om opheldering gevraagd. Op de lijst staan wel diverse nieuwkomers.

Elias schrijft in een reactie aan het VVD-bestuur, dat ook op zijn site is verschenen, dat hij te horen heeft gekregen dat hij zijn Kamerlidmaatschap 'goed uitvoert', maar dat hij ook 'veel vijanden' in de partij heeft. "Helaas blijven deze 'vijanden in de partij' naamloos."

"Dit verontrust mij", aldus Elias. "In onze partij zeggen we dat we elkaar erop aanspreken als dingen niet goed gaan. Dat zou moeten betekenen dat wij niet een partij van allemansvrienden zijn, maar een partij van echte vrienden. En echte vrienden zeggen elkaar bij tijd en wijle de waarheid. Niet om te beschadigen, maar om te verbeteren."

Elias is overigens niet de enige die bij de VVD zijn plaats moet afstaan. Ook Joost Taverne komt niet meer terug, evenals Anouschka Schut-Welkzijn. Zij worden op de lijst 'vervangen' door onder meer Sophie Hermans (zestiende), de dochter van Loek Hermans en de politiek assistent van Mark Rutte, en het Amsterdamse gemeenteraadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius (negentien). Dennis Wiersma, voormalig voorzitter van FNV Jong, is de hoogste nieuwkomer. Hij staat op de elfde plaats.

Mark Rutte voert opnieuw de lijst aan, gevolgd door Jeanine Hennis-Plasschaert, Halbe Zijlstra en Tamara van Ark.

Enfant terrible

Het afvallen van Ton Elias, ondervoorzitter van de Kamer, is opmerkelijk. Elias (61) verkocht zijn bedrijf om op de VVD-lijst te komen. Sinds 2008 zit hij in de Kamer, waar hij zich ontwikkelde tot fanatiek Kamerlid. Hij staat bekend als houwdegen, of enfant terrible. Niet dat hij daarvoor wegduikt ("Ik beschouw zelf als een van de grootste successen van mijn politicus-zijn dat ik precies ben blijven zeggen wat ik vind"), maar toch wilde hij in een interview met Trouw vorig jaar wel laten zien dat hij ook een verbroederaar kan zijn.

Zo zei Paul van Meenen (D66), die juist de politiek in ging om te ageren tegen het dedain voor leraren dat Elias rond 2011 openlijk ventileerde, dat hij Elias in de Kamer ging waarderen. "Afgezien van zijn opvatting over onderwijs - dat zeg ik hem ook vaak - is het een prima vent. We zaten samen in de commissie ICT, later in de begeleidingscommissie verbouwing Tweede Kamer. Hij steekt zijn opvatting niet onder stoelen of banken, maar hij luistert ook, leest zijn dossiers uitermate grondig, is collegiaal."

Maar het imago van botterik blijft aan Elias kleven. Niet dat hij daar zelf mee zit, zei hij. "Ik heb afgeleerd om me zorgen te maken over wat mensen van me vinden. (...) Op een bepaald moment ben ik voor de spiegel gaan staan en heb ik tegen mezelf gezegd: 'Er zijn twee mogelijkheden. Óf je stopt, of je trekt je hier nooit meer iets van aan'. Het werd het laatste. En nee, sindsdien heb ik dat nooit meer tegen mezelf hoeven herhalen."

"Als ze provoceren, dan provoceer ik terug", zei Elias. Hij doelde op 'De gouden Dijsselbloem', de prijs voor het slechtste onderwijsplan van het jaar die hij in 2011 kreeg van de actiegroep 'leraren in actie'. "Ik ben die prijs gaan ophalen. Het is misschien niet zo verstandig, maar dit zijn de momenten waarop ik die iets te royale automobiel van mij zo dicht mogelijk voor de deur parkeer. Ik werd uitgesist. Maar had vooraf wel bedongen een verhaal te mogen houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden