Enfant terrible Davis pareert kritiek met charmeoffensief

De eigenzinnige Davis is ongenaakbaar op de 1000 meter. (FOTO AP) Beeld AP
De eigenzinnige Davis is ongenaakbaar op de 1000 meter. (FOTO AP)Beeld AP

Weer was Shani Davis de uitzondering. In Turijn was hij de eerste gouden Afro-Amerikaanse wintersporter, in Vancouver was titelprolongatie op de 1000 meter uniek.

Het was tijd voor een charmeoffensief. Als Shani Davis één ding niet wil zijn, is het de bad guy. Dus accepteerde hij de felicitaties van rivaal Chad Hedrick, droeg zelfs met hem de Amerikaanse vlag.

Voor Vancouver had Davis duidelijk gemaakt dat zijn derde Olympische Spelen een feest moesten worden. Die van 2002 waren verknald na beschuldigingen dat zijn kwalificatie voor het shorttrackteam doorgestoken kaart was. Het succes van Turijn werd overschaduwd door Hedrick’s verwijt dat Davis zijn land op de ploegenachtervolging in de steek had gelaten.

„Uit het oogpunt van genieten heb ik mijn beste Spelen nog niet gehad”, zei Davis aan de vooravond van Vancouver. „Dit is mijn feest”, reageerde hij gisteren na zijn primeur, titelprolongatie op de 1000 meter. „Zoals het meisje dat zegt dat ze kan huilen als ze wil, zo kan ik feestvieren als ik dat wil. Ik kan dansen, doen waar ik zin in heb. Ik heb het verdiend.”

Davis was dé favoriet voor goud, als wereldrecordhouder en op basis van zijn dit seizoen ongeslagen status. Zeven van de tien snelste tijden op de 1000 meter staan achter zijn naam. In de slotronde loste hij de verwachtingen in, door de Koreaanse winnaar van de 500 meter, Mo Yae-Bum, met 0,18 seconde af te troeven.

Davis, die met de verrassend als derde geëindigde Hedrick zaterdag ook op de 1500 meter favoriet is, sprak van zijn mooiste triomf. „Als je eenmaal wereld- of olympisch kampioen bent, krijg je dat leuke kleine dingetje op je rug dat wel doelwit wordt genoemd. De mensen houden je in de gaten. Om dan toch mijn titel te behouden, is werkelijk geweldig.”

Davis straalde bij het inrijden voor de laatste rit een serene rust uit. Hij weigert zich te laten afleiden door problemen met ijs, machines en startpistolen. Als een van de weinige schaatsers bagatelliseert hij de kritiek op de organisatie.

Onmiddellijk na zijn finish verscheen een brede lach op zijn gezicht, dat niet verborgen ging achter een bril, zoals bij het merendeel van de sprinters. Het was of hij daarmee het Amerikaanse publiek in zijn ziel wilde laten kijken.

Davis vindt dat zijn prestaties van vier jaar geleden in de VS geweldig zijn ondergewaardeerd. Nu constateert hij dat de belangstelling enorm is toegenomen, al houdt hij die zoveel mogelijk op afstand. Toch werd hij in Vancouver weer onderwerp van controverses.

Stephen Colbert, de televisiepersoonlijkheid die na het faillissement van sponsor DSB geld bijeenbracht voor het Amerikaanse schaatsen, nam Canada op de hak. Davis noemde hem daarop ’een klootzak’. De zaak werd met een komische weddenschap bijgelegd. Davis reed een 500 meter met handicap tegen Corbert, die startte toen Davis nog met de auto onderweg was naar de ijsbaan.

Uiteraard won Davis, zoals hij met zijn triomf op de 1000 meter de kritiek deed verstommen over zijn tegenvallende vijf kilometer en zijn terugtreden na de eerste 500 meter. „Het schrappen van de tweede 500 meter gaf me de tijd om te herstellen. Ik had al mijn kracht en energie nodig voor die laatste ronde op de 1000.”

In Turijn maakte Davis een ereronde met een teddybeer. In Vancouver maakte hij gisteren met het aannemen van de Amerikaanse vlag duidelijk geen hekel te hebben aan zijn land. Hij is hooguit eigenzinnig, een kwaliteit die hem onaantastbaar maakt. Net als zijn vechtlust, die hij zegt te hebben van zijn moeder Cheri.

Het was in Richmond alsof er geen verleden is geweest. Hedrick prees Davis als onverslaanbaar op de 1000 meter. „We hebben het gevoel dat onze optocht de vorige keer is verregend”, aldus Hedrick. „Dat we nu samen de Amerikaanse vlag dragen, bewijst dat de mensen zich in ons hebben vergist. Ik hoop dat ze nu denken ’die gasten zijn goede atleten.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden