Energieverbruik lag in twintig jaar niet zo laag

Industrie in de haven van IJmuiden. Beeld Anp
Industrie in de haven van IJmuiden.Beeld Anp

Nederland heeft vorig jaar het minste energie verbruikt in twintig jaar. Dat lijkt echter niet blijvend, want dat kwam voor een groot deel door groot onderhoud in een aantal aardoliebedrijven. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gezamenlijk verbruikten de industrie en de huishoudens in Nederland 3000 petajoule. Een petajoule is een 1 met vijftien nullen. Het overgrote deel daarvan komt van de industrie: Nederlanders gebruiken voor het verwarmen van hun huizen slechts 30 petajoule.

In de industriële sector werd vooral minder energie verbruikt bij het omzetten van aardolie naar plastic. De daling hing onder andere samen met groot onderhoud in een aantal fabrieken.

Daarentegen draaiden de elektriciteitscentrales wel op volle toeren. Er werd 7 procent meer verbruikt dan in 2014. Dat kwam omdat er ook meer elektriciteit moest worden geproduceerd.

Aardolie
Hoewel het totaal aan verbruikte energie dus afnam, steeg het verbruik in aardolie. Het totaal aan aardolie in het totale energiegebruik is nu 15 procent, terwijl dat in 2010 nog 9 procent was.

Volgens het CBS hing de toename samen met de ingebruikname van nieuwe centrales. Omdat drie oude kolencentrales pas eind vorig jaar zijn gesloten, kon de daar opgewekte energie nog meegerekend worden. "Omdat de kolenprijs laag bleef en de vraag uit België aanhield, werd de capaciteit zo optimaal mogelijk benut", aldus het CBS.

Huishoudens
Nederlanders zelf verbruikten 2 procent meer energie. Dat kwam onder andere door wat lagere temperaturen. De verwarming van ruimtes is sterk afhankelijk van de temperatuur in de koude maanden van het jaar. Maar, zo zegt het CBS, a'ls het verbruik gecorrigeerd wordt voor de lagere temperatuur in de winter van 2015 vergeleken met 2014, is sprake van een lichte daling van het finale energieverbruik'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden