Energiesector weigert inzage in noodplannen

AMSTERDAM - De Nederlandse energieconcerns weigeren inzicht te geven in hun noodplannen voor stroomtekorten. Ze verzaken welbewust de wettelijke plicht om de draaiboeken openbaar te maken, waarin staat wie wanneer wordt afgesloten. Er bestaat bovendien geen controle op de kwaliteit van de noodscenario's.

door Perry Feenstra en Mariken Smit

In het calamiteitenplan vanwege de droogte, dat minister Remkes dit weekeinde rondstuurde, wijst hij op draaiboeken van netwerkbeheerders als Essent Netwerk en ContiNuon. De minister noemt ze ,,een afschakelsysteem waarbij vitale voorzieningen en kwetsbare groepen worden ontzien''.

Wat er precies in die verschillende draaiboeken staat is echter totaal onduidelijk. Wanneer hoofdnetbeheerder Tennet wil dat het stroomverbruik wordt teruggebracht, geven ze een handleiding voor het afsluiten van delen van Nederland. Maar dan wel zo dat bijvoorbeeld ziekenhuizen stroom blijven houden.

Alle bedrijven wezen gisteren echter inzage in de draaiboeken af, ook al werd uiteindelijk toegegeven dat de Energiewet hen daartoe verplicht. ,,We vinden de discussie die erdoor zou kunnen ontstaan over de volgorde van afsluiten op dit moment niet wenselijk'', aldus een woordvoerder van Essent Netwerk. ,,Het zou maar verwarrend werken''. Daarbij werd verwezen naar de commotie vorige week onder akkerbouwers, die vreesden dat zij als eersten worden afgesloten.

Alleen de netwerkbeheerder van Eneco kwam na aandringen met informatie over de brug. De woordvoerster van Nuon draaide 'savonds wat bij. ,,Inderdaad is er de plicht tot openbaarmaking. We hebben als stroombedrijven snel overlegd en besloten morgen nog eens naar de zaak te kijken.'' Bovendien gaf de woordvoerster toe dat het vreemd is dat de plannen nooit gecontroleerd worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden