null

Nieuw initiatief

Energiereus Vattenfall schaart zich achter overheidsfonds voor schuldsanering

Een overheidsfonds dat schulden afkoopt kan op veel steun rekenen uit de politiek. Nu toont ook energieleverancier Vattenfall zich enthousiast.

Energieleverancier Vattenfall sluit zich aan bij een nog op te richten fonds dat schulden afkoopt van Nederlanders die zelf niet meer in staat zijn een deel ervan te betalen.

Voortaan zouden deze mensen dan te maken hebben met één schuldeiser, de overheid, in plaats van de gemiddeld veertien partijen die ze nu nog geld verschuldigd zijn. “Wij vinden dat het kabinet zo snel mogelijk moet uitzoeken hoe zo’n fonds er in de praktijk het beste uit kan zien”, zegt Martin Neef, manager-tijdig-betalen bij Vattenfall.

Efficiënter

In totaal zitten zo’n 700.000 mensen met zeer problematische schulden in hun maag, met een gemiddelde waarde van 43.000 euro. Het idee om die schulden te parkeren bij één instantie werd donderdag in deze krant gepresenteerd door de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. PvdA, ChristenUnie, SP, D66 en 50Plus vroegen vervolgens aan verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (sociale zaken, VVD) om de haalbaarheid van zo’n fonds te onderzoeken.

Wat hebben die private partijen als energieleveranciers of commerciële banken aan een fonds? Neef: “Als schuldeiser werken wij mee aan aflossingstrajecten van drie jaar. Daarin zitten meerdere betaalmomenten met alle administratie van dien. Met een fonds kunnen wij het straks in één keer afhandelen.”

Ook voor hen is het beter om maar één eiser te hebben, stelt NVVK-voorzitter Marco Florijn. Schuldhulpverleners hebben dan veel meer tijd zich op het onderliggende probleem te richten: de financiën op orde brengen. “Het scheelt nogal als je niet na elke betaling, constant opnieuw, hoeft te berekenen hoeveel geld er nog naar alle schuldeisers hoeft. Dan is er meer tijd om te helpen zoeken naar een baan, of bij het verdrijven van verslaving. Want let wel: in ruil voor de hulp bij het aflossen van schuld wordt wel iets van je verwacht.”

Realistisch

Volgens Neef is een landelijk fonds goed haalbaar. Dat blijkt in de praktijk niet voor alle andere plannen te gelden die schuldproblematiek moeten tegengaan. Zo ligt er ook een wetsvoorstel waarin schuldeisers betalingsachterstanden kunnen doorspelen naar gemeenten, zodat die sneller zien wie gevaarlijk in de schulden komt. Qua privacybescherming zitten daar nog een hoop haken en ogen aan.

Gaat Vattenfall – tot voor kort Nuon en goed voor twee miljoen klanten – ook geld storten in het fonds? “We wachten eerst een mogelijk onderzoek af over hoe het het best bekostigd kan worden. Voorlopig dragen we ook al bij door per klant verreweg het grootste deel van de schuld kwijt te schelden”, zegt Neef. Sommige gemeenten werken met een kredietbank die schulden opkoopt. Daar heeft Vattenfall goede ervaringen mee. “Het is dan jammer dat niet iedereen in Nederland toegang heeft tot zo’n kredietbank. Vandaar dat wij net als de NVVK pleiten voor een landelijke variant.”

Lees ook:

Veel plannen, weinig daden: schuldhulpverlening zakt weg in het zand

Twee jaar na de kabinetsformatie zijn er veel plannen en weinig daden om mensen die door schulden in de penarie zitten te helpen.

Ahmed bracht tien jaar geleden twee dvd’s te laat terug, nu zit hij diep in de schulden

Schulden zijn handel. Incassobedrijven kopen ze op bij bedrijven die ze zelf niet kunnen innen. Door hun werkwijze loopt het bedrag dat mensen met schulden moeten betalen vaak nog hoger op. Wettelijk zijn de bureaus lastig te stoppen. Regelgeving over schulden komt toch al moeilijk van de grond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden