Energierepen

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Uit een doosje: BoxBites

Mani sweet cocktail mix, Justnuts Nutty Frutty, Beond Organic açai berry bar, Simply raw pineapple mango bar, Roo'bar Inca berry bar, Nakd Tangy lime flavor infused raisins.

Mijn postbode maakt overuren. U wilt niet weten hoeveel dozen, manden en kratjes er bij mij thuis worden bezorgd, verstuurd door producenten en pr-bureaus die hopen dat ik over hun spul ga schrijven. Vaak zitten er heerlijke dingen tussen, af en toe regelrecht vieze en regelmatig hilarisch onzinnige. En soms weet ik niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Zo viel er een handzaam doosje in de bus van BoxBites, een thuisbezorgabonnement van 'goede tussendoortjes' in de vorm van felkleurige kekke repen en zakjes vol noten, bessen, granen en natuurlijk hippe superfoods.

Gek genoeg realiseerde ik me toen ineens dat ik eigenlijk nooit tussendoortjes eet. Nu ja, een koekje bij de thee en ik bak regelmatig taart of eet een appel, maar zomaar tussen de bedrijven door een 'energy bar' wegsnacken? Nou nee. Zou het komen omdat ik gewoon drie maal daags lekkere maaltijden eet?

Verschillende verpakkingen jubelen '1 of your 5 a day!', de Engelse variant van ons 'Eet 2 ons groente, 2 stuks fruit'. Maar waarom neem je in plaats van een 'raw vegan glutenfree dairyfree soyfree low GI/GL organic açai berry bar' niet gewoon een mandarijntje? Ik gun de twee dappere jonge ondernemers achter dit initiatief alle succes van de wereld, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een banaan oppeuzelen of een handje rozijnen. Koop een flinke zak gemengde noten en snaai daar steeds wat uit, of zoek een wanhopige kennis met een walnotenboom en ga lekker kraken. Bak desnoods zelf energierepen, als je eens heel gek wilt doen.

Zelf energierepen maken?

Nodig voor 8 stuks:

150 g havermoutvlokken

75 g boter

50 g (gele) rozijnen

50 g sappige gedroogde

abrikozen

50 g pecannoten

75 g pindakaas

75 g appelstroop

rasp van ¿ sinaasappel

1 theel kaneel

boter voor invetten

Oven voorverwarmen op 180 °C. Rooster de pecannoten een minuut of 8-10 lichtjes (niet laten verbranden!) in de opwarmende oven. Smelt boter, pindakaas, appelstroop en kaneel al roerend in een pan op laag vuur. Haal van het vuur. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Hak de pecannoten, snij de abrikozen in ministukjes. Schep samen met de rozijnen en havermout grondig door de pan. Vet een vierkant bakblik (20x20 cm) in met boter en bedek de bodem met een vierkantje bakpapier. Schep de natte havermoutmassa erin en duw goed plat met een spatel. Bak 15 minuten in de oven. Snij met een scherp mes alvast in 8 repen, laat helemaal afkoelen en haal dan pas uit de vorm. Bewaar in een luchtdichte trommel. Of neem mee voor onderweg in een stukje bakpapier met een lintje erom gestrikt.

Tips

Pindakaas en appelstroop afmeten zonder geklieder? Pot op de weegschaal zetten en dan 75 g (± 3 volle lepels) eruit lepelen.

Donkere rozijnen worden in de oven nóg donkerder. Daarom zijn gele rozijnen handiger. Gedroogde cranberries zijn ook lekker.

Te braaf? Smelt 50 g chocola en trek met de achterkant van een lepeltje zigzagstreepjes over de afgekoelde repen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden