Weblog

Energieopslag in megabollen op de zeebodem

De onderwaterbollen waarvan nu een prototype getest gaat worden in de Bodensee. Beeld Hochtief Solutions
De onderwaterbollen waarvan nu een prototype getest gaat worden in de Bodensee.Beeld Hochtief Solutions

De zee is een enorm reservoir van energie. Soms kun je daar energie aan toevoegen opdat je die later weer makkelijk kunt gebruiken. Zoals via enorme betonnen bollen.

Wie in zee wel eens naar de diepte duikt, voelt de druk op zijn oren al snel toenemen. Zou je tien meter diep komen, dan is de druk daar al een atmosfeer hoger dan op grondniveau.

Megabollen
Kom je op op 500 meter diepte, dan heerst daar een druk van pakweg 50 atmosfeer. Dat effect, zo hebben het Duitse bouwbedrijf Hochtief en onderzoeksinstituut Fraunhofer bedacht, kun je gebruiken voor een 'simpele' vorm van energieopslag. De twee willen bollen op de zeebodem leggen met een diameter van 30 meter en met drie meter dikke betonwanden. Bovenaan zit een 'ventiel' waardoor water naar binnen kan stromen of naar buiten gepompt kan worden.

De bollen worden verbonden met bijvoorbeeld een windmolenpark in zee.
Op het moment dat die meer stroom produceren dan nodig is, wordt de stroom gebruikt om de bollen leeg te pompen. Is er een stroomtekort, dan wordt juist water naar binnen gelaten. Dat gebeurt dan met een enorme kracht, dankzij die druk van zeg 50 atmosfeer. Het binnenstromende water drijft een turbine aan die stroom genereert.

Bodensee
De Duitse website voor ingenieurs heeft er kort geleden aandacht aan besteed omdat het project in de testfase komt. Een bol van drie meter wordt komend najaar in de Bodensee, tussen Duitsland en Zwitserland, op 100 meter diepte gelegd om het idee in de praktijk te toetsen.

Slaagt de test, dan zijn er ideeën voor 80 of meer bollen per groot windpark. Op 500 tot maximaal 700 meter diepte kunnen ze 20 MWh per stuk aan energie opslaan. Volgens de bedenkers heeft het systeem een efficiëntie van zo'n 85 procent, oftewel, van elke 100 kWh die erin wordt gestopt, kan later 85 kWh nuttig worden gebruikt.

Voor dit artikel ben in een parelmoergerande gouden tipgever weer eens erg dankbaar. Hebt u ook een tip voor me? Stuur me die dan bijvoorbeeld via Twiter: @VincentDekker4.

Dit is deel 9 van een serie over energie uit water. Andere afleveringen vindt u via het eerste deel: Er is nog een zee aan energie te winnen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden