Review

Energiek drama over de raadsels van een zelfmoord

Regie: Mia Hansen-Love. Met Louis-Do de Lencquesaing, Chiara Caselli. In 2 bioscopen.

Hoe vitaal kan een film over zelfmoord zijn?

’Le père de mes enfants’ opent mooi met een paar shots van de straten in lenteachtig Parijs, de drukte van voetgangers, een goed geklede man die daar druk telefonerend doorheen wandelt. De man valt van het ene telefoongesprek in het andere. Hij belt over klagende acteurs, opnames die uitlopen. Hij spreekt zijn accountant, zijn kinderen, zijn vrouw. De muziek is gestopt maar de tinteling blijft over de telefoonstress heen hangen. Een onheilspellend overbezet mens, deze man, maar energiek, knap.

De Franse acteur Louis- Do Lencquesaing speelt Grégoire Canvel, gemodelleerd naar Humbert Balsan een Franse filmproducent die met zijn bedrijf Ognon films o.a. ’Manderlay’ van Lars von Trier en ’L’Intrus’ van Claire Denis produceerde. En die in 2004 ook de eerste film van de jonge regisseuse Hansen-Love in gang zette. Een cinefiel pur sang was deze Balsan. Hij produceerde 70 films. Over geld sprak hij zelden, maar daar was er wel steeds minder van.

In deze fictieve versie van zijn laatste levensmaanden in 2005 worstelt de producent met een moeilijke regisseur die door Canvel als een genie wordt gezien, maar bij wie door anderen ernstig wordt betwijfeld of diens laatste meesterwerk wel zal kunnen komen.

En er zijn meer problemen. Grote financiële problemen. Het ene slechte bericht van de bank volgt op het andere, en ondertussen blijft Canvel mooie scripts tegenkomen. Zijn schouders zakken,maar zijn wanhoopsdaad voel je toch niet direct aankomen, daarvoor oogt deze man te energiek en te gelukkig met werk, vrouw, drie dochters. Zijn dood is een grote schok halverwege, een onbegrijpelijke daad ook. Heel prachtig laat Hansen je de afwezigheid van die energie voelen, bij zijn vrouw, zijn dochters, zijn bedrijf.

De talentvolle Mia Hansen-Love maakt met deze film een bijzondere subtiele ode aan haar helper van het eerste uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden