Energiecrisis / Sacramento brengt Californië zonne-energie

SACRAMENTO - Het parkeerterrein bij Cal Expo, de 'Rai' van de staat Californië, is een van de meest geliefde van de Verenigde Staten. Niet alleen kun je er de auto in de open lucht stallen in plaats van in een krappe en donkere parkeergarage, hij staat de hele dag ook nog lekker in de schaduw dankzij een overkapping van een groot aantal panelen.

door Bert van Panhuis

Natuurlijk is de stad Sacramento blij dat ze het duizend automobilisten zo naar de zin kan maken, maar daar gaat het niet alleen en zelfs in niet in de eerste plaats om. De ruim zestig verstelbare panelen boven de parkeerplaats zijn voorzien van 14000 modules met zonnecellen die per dag 540 kilowatt aan elektriciteit genereren. Dat is genoeg om 180 woonhuizen van stroom te voorzien. Het parkeerterrein in Sacramento is niet het enige met een zonneport, maar wel het grootste ter wereld. Zoals de Californische hoofdstad de grootste hoeveelheid zonne-energie van de VS opwekt.

Don Osborn, de toezichthouder van SMUD, het energiebedrijf van Sacramento, is trots op zijn hele zonne-energieprogramma, maar zijn parkeerterrein laat hij toch het liefst zien. Zeker, de kosten van de aanleg waren vorig jaar -het project is precies een jaar oud- niet gering: 6,5 miljoen gulden. ,,Vooral al dat glas in de panelen maakt het duur, niet die flinterdunne filmlaag die er overheen zit. Maar de voortrekkersrol, die Sacramento speelt, is het volgens hem wel waard. De experimenten, die zijn bedrijf uitvoert met zonnecellen, kunnen op den duur de hele wereld ten goede komen. ,,Het is een kwestie van 'think globally, act locally.

Het is ook door die kostenfactor, stelt Osborn, dat er in de VS nog zo weinig zonne-energie wordt opgewekt. Nog wel. ,,Maar je hoeft geen kerngeleerde te zijn om de berekening te maken. De kosten van fossiele brandstof zullen de komende jaren blijven stijgen. En als het opwekken van zonne-energie nu steeds goedkoper wordt dan kruisen die twee curves elkaar en wordt het lucratief om het zonlicht te benutten. Veel zal afhangen van de animo van de federale overheid. ,,Die kan deze industrie maken en breken. Maar als de overheid in Europa en Japan zijn steentje kan bijdragen, dan moet die van de VS dat toch ook kunnen?''

SMUD is in 1993 begonnen met zijn zonne-energieprogramma PV (voor fotovoltaisch) Pioneer. In de eerste fase heeft het bedrijf de opwekkingssystemen helemaal in eigen hand gehouden, van eigendom tot installeren en opereren. Fase twee voorziet er in dat klanten van SMUD hun eigen installatie kopen. Wat ze opwekken aan zonne-energie en niet zelf gebruiken leveren ze aan het elektriciteitsbedrijf. Het hele programma, waaraan nu zo'n 800 klanten van SMUD meedoen, is momenteel goed voor 7000 kilowatt, genoeg om meer dan tweeduizend huishoudens te voorzien. Weliswaar nog maar een schijntje op de wereldwijde produktie van 300000 kilowatt, maar voor de VS toch heel wat.

Onder die in 1999 begonnen tweede fase vallen ook een aantal woningen in de nieuwe wijk Westlake. Enkele staan er al, de meesten moeten nog worden gebouwd. Het moet een sjieke wijk worden met een kunstmatig aangelegd meertje en veel groenvoorzieningen. Projectontwikkelaar Morrison Homes biedt als eerste in Sacramento zijn huizen aan met zonnepanelen. Kosten: bijna dertigduizend gulden extra per eenheid. Pas enkele ervan, laat een plattegrond van het wijkje zien, zijn ook werkelijk gekocht.

Osborn is ervan overtuigd dat steeds meer particulieren huizenbezitters zijn te winnen voor een zonne-energie-installatie. ,Vooral als je de mensen de gelegenheid geeft er zo voordelig mogelijk mee om te gaan. Op zonnige dagen kunnen ze aan ons leveren, want dan houden ze over. En op andere dagen gebruiken ze in de piekuren hun eigen energie. Onze stroom nemen ze in de wat tarieven betreft voordelige uren af. Als de energieprijzen stijgen zal in gebieden als het onze waar de zon welig schijnt, de animo snel toenemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden