Energiebedrijven zijn wietteelt beu

AMSTERDAM – De Nederlandse energiebedrijven willen het illegaal aftappen van stroom aanpakken. Stroomdiefstal, vooral door hennepkwekerijen, kost de sector jaarlijks miljoenen euro, volgens de hoogste schatting zo'n 200 miljoen.

De netbeheerders van Eneco, Nuon en Essent richtten in januari op initiatief van Nuon een platform op om het probleem op de politieke agenda te krijgen. ,,We hebben een gemeenschappelijk probleem dat we samen willen oplossen”, zegt Loek de Lange van netbeheerder Essent Netwerk. ,,We willen dat justitie serieus kijkt naar deze zaken. Het loopt de spuigaten uit.” De bedrijven werken aan een plan van aanpak en hopen op een actievere rol van justitie. ,,Niet overal zit een man als burgemeester Leers.” Door de daadkracht van de Maastrichtse bestuurder is na jaren wanbetaling een incassoregeling getroffen met de bewoners van het woonwagenkamp Vinkenslag voor geleverde stroom. ,,Even een controle uitvoeren, is niet zo simpel.”

De Lange wijst op Brabant en Limburg, waar vorig jaar door 1200 illegale wietplantages voor 75 miljoen kiloWattuur illegaal stroom is verbruikt. Stroomdiefstal berokkent stroomleveranciers financiële schade, en kan ook technische schade toebrengen aan netten door overbelasting.

Volgens De Lange is het 'negen van de tien keer' de politie die de netbeheerder inschakelt wanneer achter een gevel een illegale hennepkwekerij wordt vermoed. ,,De politie maakt zich vaak ongerust over de veiligheid. Dan brengen wij een bezoekje, en kijken of er met de meter is gesjoemeld of 'voor de meter' stroom wordt afgetapt.” De netbeheerders hebben speciale fraudeteams in het leven geroepen om deze diefstal te bestrijden. ,,Als wij merken dat in een bepaalde woonwijk het stroomnet te zwaar wordt belast – als het gevraagd vermogen hoger is dan normaal –, kunnen wij gaan meten via een transformatorstation.”

De Lange erkent dat de organisatie van de energiesector de fraudebestrijding er niet eenvoudiger op maakt. Hoewel vooral de stroomleverancier schade lijdt, kan alleen de netbeheerder met zijn technische expertise vaststellen of ergens wordt geknoeid. Meestal heeft iemand die illegaal stroom aftapt de elektriciteitsmeter teruggedraaid, soms is de elektra vóór de meterkast omgeleid.

,,Het is mogelijk een meter zodanig te manipuleren dat het extra stroomverbruik de leverancier niet opvalt. Je moet daarvoor wel verstand van zaken hebben.” Dan is niet te achterhalen welke stroomgebruiker verantwoordelijk is voor het zogenaamde netverlies – stroom die wordt geleverd maar niet in rekening kan worden gebracht.

Als op een adres illegaal aftappen van elektriciteit is vastgesteld, kan het stroombedrijf de elektra afsluiten. De eigenaar van de meter wordt aangesproken. De Lange wijst op de succesvolle fraudebestrijding in Eindhoven, waar vorig jaar het stroombedrijf een convenant sloot met gemeente, woningcorporaties, politie en openbaar ministerie. Fraudeurs die wiet verbouwen, lopen in Eindhoven het risico hun huurwoning kwijt te raken of hun uitkering te verliezen. De Lange:

,,Maar voor 100 procent is fraude niet uit te sluiten”, zegt De Lange.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden