Energiebedrijven zijn nu eigenlijk al gesplitst

De grote energiebedrijven lijken tevreden over de motie van de Eerste Kamer hen voorlopig de exploitatie van hun netten niet te ontnemen. „Het is een verstandig besluit. Zo hebben wij de toekomst weer in eigen hand”, aldus een Essent-woordvoerster.

Volgens Essent is goed geluisterd naar het argument van de grote vier – ook Nuon, Eneco en Delta – dat gedwongen splitsing de Nederlandse bedrijven ’op achterstand’ zet in Europa. „We hebben altijd gezegd dat energiebedrijven in heel Europa op een gelijk speelveld moeten kunnen concurreren”, aldus de Essent-woordvoerster. Splitsing in publieke netten en commerciële divisies voor productie, handel en levering zou de financiële slagkracht van de Nederlandse bedrijven aantasten, die zonder netten een gestage inkomstenstroom missen.

De Eerste Kamer nam formeel de splitsingswet aan, die in april al in de Tweede Kamer op een grote meerderheid kon rekenen. De motie, die door alle partijen behalve de SP werd gesteund, roept de regering onder meer op de splitsing pas door te voeren als daartoe een Europese richtlijn is vastgesteld. Het doel van de splitsing is alle energiebedrijven gelijke toegang tot de netten te bieden, ook die zonder eigen kabels en leidingen.

Het is de vraag of de bestuurders van de grote energiebedrijven wel zo tevreden moeten zijn, zegt Jan Ploeg, gedeputeerde (CDA) van Friesland, aandeelhouder van Nuon. „Ze zijn door de motie eerder verder van huis geraakt. Hoogstens wordt de wet even geparkeerd. Ik zou zeggen: de splitsingswet is in alle eer en glorie aangenomen.”

Volgens Ploeg wordt er ’de facto’ al gesplitst, omdat de wet niet langer toelaat dat energiebedrijven mét netten worden geprivatiseerd. Op basis van de splitsingswet moeten de netten immers in publieke handen blijven.

Ploeg wijst erop dat „door alle mitsen en maren en tenzij’s” van de motie de vrijheid van de energiebedrijven juist wordt beperkt. Buitenlandse activiteiten en grensoverschrijdende allianties zullen scherp worden gescreend door de toezichthouder.

Volgens een lobbyïst voor de buitenlandse energiebedrijven Eon, Centrica en Electrabel, die in Nederland wel stroom verkopen maar geen netten hebben, is de splitsingswet springlevend. „De wet heeft nog tanden. Mijn klanten zijn optimistisch.”

De belangrijke taak die toezichthouder DTe in de motie krijgt toebedeeld – de dienst houdt in de gaten of het publiek en onafhankelijk netbeheer niet in gevaar komt – is een goed teken, denkt hij. „De minister van economische zaken moet de Kamer eenmaal per jaar rapporteren over de bevindingen van de DTe. De bedrijven worden uitgeleverd aan de toezichthouder.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden