Weblog

Energiebedrijven VS storten zich op zonnepanelen

President Obama van de VS opende woensdag in de woestjn van Nevada een zonnecentrale met bijna een miljoen panelen. Beeld AFP
President Obama van de VS opende woensdag in de woestjn van Nevada een zonnecentrale met bijna een miljoen panelen.Beeld AFP

Amerikaanse energiebedrijven hebben vorig jaar zonnepanelen met een totaal vermogen van 758 megaWatt geïnstalleerd. Dat is, ietwat kort door de bocht, het vermogen van twee traditionele elektriciteitscentrales. Voor de nabije toekomst staat een veelvoud daarvan op het programma.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de SEIA, de Amerikaanse branchevereniging voor zonne-energie. De 758 megaWatt is bijna het drievoudige van de 266 MW die in 2010 is geïnstalleerd. Ook andere bedrijven, buiten de energiesector dus, zetten veel meer zonnepanelen neer. Het vermogen ging daar van 352 naar 800 MW. Consumenten deden het daarentegen relatief rustig aan: er werd 297 MW aan zonne-energievermogen toegevoegd, slechts 11 procent meer dan de 268 MW van 2010. En in totaal verdubbelde het nieuw geïnstalleerd vermogen in de VS daardoor ruim, van 886 naar 1855 MW.

Wat mij betreft is vooral de enorme groei bij de energiebedrijven een bewijs dat zonne-energie nu volwassen aan het worden is. Een deel van die groei is weliswaar te danken aan subsidies, maar dat is beslist niet het hele verhaal. De subsidiestroom is namelijk opgedroogd en toch hebben de energiebedrijven al weer voor 3 gigaWatt, 3000 megaWatt, aan zonne-energie in aanbouw. En voor nog eens 6 GW zijn de plannen al in een vergevorderd stadium. En om het plaatje maar helemaal compleet te maken, voor maar liefst 30 GW aan zonne-energiecentrales wordt momenteel onderzoek gedaan.

Overigens mag je de 758 megaWatt aan zonnepanelen natuurlijk niet echt gelijkstellen aan twee traditionele centrales. Je hebt weliswaar veel olie-, gas- en andere centrales van pakweg 400 MW, maar die leveren per jaar veel meer energie dan zonnepanelen van 400 MW. Die zonnepanelen produceren uiteraard alleen overdag stroom en bij laagstaande zon ook nog eens veel minder dan de theoretische 400 MW per uur, terwijl een gasgestookte centrale dag en nacht kan draaien.
Maar dat doet niets af aan het feit dat zelfs de Amerikaanse energiebedrijven nu dus menen dat zonnepanelen een financieel verantwoorde investering vormen.

Prijsverschil
De prijs waar de energiebedrijven volgens de branchevereniging SEIA mee rekenen, maakt het nieuws overigens nog interessanter. Volgens SEIA betaalden Amerikaanse consumenten vorig jaar 6,15 dollar (4,66 euro) per geïnstalleerde Watt (inclusief kosten voor vervoer en installatie) en de energiebedrijven 'slechts' 3,20 dollar. Die 3,20 dollar zijn, bij de huidige koers van 1,32 dollar voor een euro, ongeveer 2,42 euro.
Ik heb vorig jaar mei via WijWillenZon 12 panelen geïnstalleerd van samen 2760 WattPiek, en die hebben me in totaal 7000 euro gekost. Dat is dus 2,54 euro per WattPiek. En bij de nieuwste actie van WijWillenZon zouden die panelen me 1,99 euro per WattPiek hebben gekost.
Ik heb vorig jaar dus vrijwel dezelfde prijs betaald als de Amerikaanse energiebedrijven, en wie dit jaar panelen koopt, kan zelfs goedkoper uit zijn dan die mammoetinkopers in de VS. Hoe dat mogelijk is, weet ik zo gauw niet. De Amerikaanse prijzen verklaren naturlijk wel voor een deel waarom de consumenten in de VS nog niet zo massaal aan de zonnepanelen gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden