Energiebedrijf Eneco wil klanten binden met spaaractie

Energieleverancier Eneco stort zich op de Nederlandse spaarmarkt. Het bedrijf gaat zijn 1,8 miljoen klanten de mogelijkheid bieden om spaarrekeningen te openen bij bank en verzekeraar Aegon, die het geld vervolgens zal beleggen in bedrijven die hoog scoren op hun duurzame beleid. Daarnaast zal veertig procent van het ingelegde geld worden belegd in bedrijven die zich richten op duurzame energie. Eneco hoopt via de spaaractie het duurzame imago te versterken en de eigen klanten meer aan zich te binden.

Klanten van Eneco krijgen op de spaarrekening een gemiddelde rente, nu van 2,3 procent, die zal meebewegen met de marktrente. "We willen ons niet presenteren als prijsvechter", zegt Marcel van Dun van Eneco. "Dat is onze focus ook niet als energiebedrijf." Van Dun wijst erop dat de stroommarkt volop in beweging is: energiebesparing wordt belangrijker en steeds meer mensen wekken zelf energie op. Daarmee verandert ook de rol van de energieleverancier: "We gaan richting een faciliterende en adviserende rol."

De keuze voor Aegon lijkt opmerkelijk voor het duurzame initiatief van Eneco: de banktak van Aegon scoort in vergelijkingen van bijvoorbeeld de Eerlijke Bankwijzer vaak matig op het eigen duurzame beleid. Van Dun bestrijdt dit: "Onlangs bleek uit een onderzoek naar duurzame energie van de Eerlijke Bankwijzer nog dat Aegon juist goede stappen maakt. De duurzaamheidsdoelstellingen waren juist een belangrijk element in onze keuze voor Aegon." Het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer richt zich op veel meer facetten dan duurzaamheid dan alleen energie, voegt Van Dun daaraan toe.

Vooralsnog is het geld dat wordt opgehaald niet bedoeld om eigen duurzame energieprojecten van Eneco te financieren, maar als de actie een succes is kan dat in de toekomst alsnog gebeuren. Het geld wordt belegd in bedrijven die in hun sector hoog scoren op duurzaamheid, en om die reden zijn opgenomen in de zogeheten Dow Jones Sustainability Index. Eneco mikt erop voor het einde van het jaar enkele duizenden klanten aan een spaarrekening te hebben geholpen. Wat Eneco zelf aan de spaaractie overhoudt wil het bedrijf niet zeggen.

Van Dun: "Op korte termijn verdienen we er niet aan. Mocht het een succes worden, dan verwachten we wel dat er een positief resultaat uit komt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden