Energieakkoord verder onder druk door slecht nieuws

Huizen in Heerhugowaard met zonnepanelen. Beeld anp
Huizen in Heerhugowaard met zonnepanelen.Beeld anp

Hoeveel slecht nieuws kan het Nationaal Energieakkoord nog verdragen voordat het kabinet ingrijpt? Steeds duidelijker wordt dat Nederland zijn energiedoelen dreigt te missen. Uiterlijk in 2020 moet 14 procent van alle energie duurzaam worden opgewekt. En in 2023 16 procent.

Bart Zuidervaart

Deze harde afspraken staan in het energieakkoord, een in 2013 gesloten monsterverbond tussen kabinet, werkgevers, vakbond en milieuorganisaties. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) hoopt dat de teller eind dit jaar op bijna 6 procent staat. Een reuzesprong is nog nodig.

Vandaag verschijnt de jaarlijkse Nationale Energieverkenning (NEV), een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) naar de haalbaarheid van het energieakkoord. Bronnen bevestigen het nieuws van de NOS: het belangrijkste energiedoel wordt niet gehaald. In 2020 zou volgens de nieuwste berekeningen het aandeel duurzame energie blijven steken op of rond 11,9 procent.

Kabinetsreactie?
Het gaat op meer fronten moeizaam. Het akkoord gaat uit van een energiebesparing van 100 petajoule (PJ) in 2020 (1 PJ is wat 15.000 huishoudens jaarlijks aan elektriciteit en gas verbruiken). Uit de energieverkenning blijkt, zeggen bronnen, dat Nederland afstevent op een besparing van niet meer dan 55 PJ.

Wat nu? Het energierapport wordt vandaag besproken in de ministerraad. Daar moeten de VVD- en PvdA-ministers het eens zien te worden over een kabinetsreactie op de tegenvallende resultaten. Een probleem voor de coalitie: de regeringspartijen verschillen onderling van mening over hoe het verder moet. De VVD wil de evaluatie van het energieakkoord, gepland voor eind 2016, afwachten. De PvdA ziet liefst dat Kamp zo snel mogelijk ingrijpt.

Wat meespeelt: de Haagse rechtbank heeft de staat in het beroemde klimaatvonnis op de vingers getikt vanwege te veel CO2-uitstoot. Ook de doelen uit het energieakkoord zijn onvoldoende om aan de uitspraak van de rechters te voldoen. PvdA-leider Diederik Samsom eiste al een jaar geleden extra maatregelen van het kabinet, toen voor het eerst duidelijk werd dat het energieakkoord meer op hoop dan op bindende afspraken is gebouwd.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld anp

Geringe energiebesparing
De druk op Kamp om het akkoord tussentijds aan te passen, wat geheel tegen zijn natuur ingaat, groeit. De obstakels zijn inmiddels bekend. De bouw van windmolens op land verloopt stroef, onder andere door lange bezwaarprocedures in de noordelijke provincies. Een ander probleem is de te geringe energiebesparing. Gebouwen doen nog weinig aan isolatie. Auto's stoten te veel vervuilende stoffen uit. En in de zware industrie wordt nauwelijks iets gedaan aan besparing.

Oppositiepartijen verliezen hun geduld. "De enige die nog gelooft in het energieakkoord is minister Kamp", zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. Collega Liesbeth van Tongeren (GroenLinks): "Als dit kabinet zichzelf, het klimaat en de groene ondernemers serieus neemt, komen er nu maatregelen in plaats van meer onderzoek en meer uitstel."

Wie goed naar Kamp luistert, hoort dat hij daar niets voor voelt. Maandagavond zei de minister in het tv-programma 'Oog in Oog': "We gaan die 16 procent in 2023 zeker halen." Het kabinet hoopt dat tegen die tijd alle geplande windmolens op land en in zee draaien. Over die 14 procent in 2020 is Kamp minder stellig. Ook dat is haalbaar, aldus de minister, maar wel met 'extra maatregelen'. Onduidelijk is of deze er ook komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden