Energieakkoord staat onder druk

Kabinet niet blij met eerste concept

Het is nog allerminst zeker dat er een breedgedragen Nationaal Energieakkoord kan worden gesloten. Het kabinet is niet gecharmeerd van de afspraken die werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties tot op heden hebben gemaakt. Dat melden goed ingevoerde bronnen rond de onderhandelingen. De druk is groot, want eind volgende week moet het akkoord er zijn.

Onder leiding van voorzitter Wiebe Draijer van de Sociaal-Economische Raad praten de partijen al maanden over maatregelen om de energievoorziening duurzamer te maken. Harde afspraken zijn nodig. Anders redt Nederlandt het niet om in 2020 16 procent van alle energie duurzaam op te wekken, zoals in het regeerakkoord staat.

Draijer presenteerde gisterochtend een concept-akkoord aan minister Kamp (economische zaken) en staatssecretaris Mansveld (milieu en klimaat). Ook aanwezig waren werkgeversvoorman Bernard Wientjes, FNV-voorzitter Ton Heerts en directeur Tjerk Wagenaar van Natuur&Milieu.

De inhoud van het concept lekte gisteravond uit via de NOS. Een voorstel is om alle oude kolencentrales te sluiten. Moderne centrales mogen maximaal het dubbele aan biomassa bijstoken van wat nu is toegestaan. Een ander idee is om grote windmolenparken in zee aan te leggen voor in totaal 4000 megawatt. Op land bestaan al afspraken voor nog eens 6000 megawatt. En er moet een stimuleringsprogramma komen voor energiebesparing in huizen en gebouwen.

Met name Kamp reageerde kritisch op de voorstellen. De minister zou zo min mogelijk verplichtingen willen opnemen in het energieakkoord, zoals een gedwongen energielabel. Kamp is bang dat de woningmarkt dan nog verder wegzakt. Bovendien wil hij niet dat het bedrijfsleven wordt opgezadeld met extra lasten. De aangekondigde 6 miljard euro aan bezuinigingen hangen als een donkere wolk boven de onderhandelingen.

De milieubeweging is niet blij met het blijven meestoken van biomassa in kolencentrales. En werkgevers zien de massale inzet op windenergie niet zitten. De kans is klein dat de uiteindelijke afspraken zorgen voor 16 procent groene energie in 2020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden