'Energieakkoord niet gehaald'

Er wordt nog te weinig energie duurzaam opgewekt. Veel weerstand tegen windturbines.

BART ZUIDERVAART en REDACTIE POLITIEK

De uitvoering van het Nationaal Energieakkoord verloopt op belangrijke onderdelen stroef. De kans is groot dat het hoofddoel, 14 procent duurzame energie in 2020, niet wordt gehaald.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) presenteren volgende maand de 'Nationale Energie Verkenning', waarin het energieakkoord centraal staat. Goed ingevoerde bronnen melden dat de boodschap somber zal zijn. De onderzoeksbureaus zouden tot de conclusie komen dat Nederland er, zoals het er nu uitziet, niet in slaagt om in 2020 14 procent van alle energie duurzaam op te wekken. 13 procent is het maximaal haalbare.

Dat betekent slecht nieuws voor het kabinet en de andere betrokken partijen. In het regeerakkoord gingen VVD en PvdA zelfs uit van 16 procent duurzame energie in 2020.

Ook de andere grote doelen uit het energieakkoord, 15.000 nieuwe banen en een energiebesparing van 100 petajoule, staan onder druk. Volgens FNV Bouw levert het akkoord, dat een jaar geleden werd afgesloten, nog geen extra werkgelegenheid op. De milieubeweging moppert op de energie-intensieve industrie, die 'op de handen zou zitten' en zich verschuilt achter de economische crisis.

Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) zegt dat er een 'goede start' is gemaakt met het energieakkoord. Hij wijst erop dat het afgelopen jaar vooral veel voorbereidingen zijn getroffen die mogelijk pas in 2017 zichtbaar resultaat opleveren. Vanaf dat jaar moeten er bijvoorbeeld veel nieuwe windmolens draaien.

De partijen die bij het energieakkoord betrokken zijn maken zich zorgen over de weerstand tegen turbines. De aanleg van windparken kan vertraging oplopen en soms zelfs worden afgeblazen. "Het is alle hens aan dek", zegt directeur Tjerk Wagenaar van stichting Natuur & Milieu. Hij is verheugd dat gisteren door windenergie-bedrijven en milieuorganisaties de gedragscode 'wind op land' is ondertekend. Een 'lichtpunt', volgens Wagenaar. Het betekent dat omwonenden nu in vroeg stadium bij de aanleg van een windpark worden betrokken. Ook Kamp is tevreden: "Ik denk dat dit een belangrijke bijdrage levert aan het vergroten van het draagvlak."

DE VERDIEPING 8|9

Code oranje voor het energieakkoord

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden