'Energieakkoord haalt doelen niet'

ECN en Planbureau voor de Leefomgeving zien te veel losse eindjes. Financiering is ook nog niet sluitend.

De financiële onderbouwing van het nationale energieakkoord, dat gisteren door veertig deelnemende organisaties bij de Ser in Den Haag is bekrachtigd, is nog niet sluitend. Het Energieonderzoek Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving stellen dat de beoogde energiebesparing op basis van de maatregelen die nu in de pijplijn zitten, niet zullen worden gehaald.

"Veel van de afspraken in het energieakkoord moeten nog worden uitgewerkt", aldus Maarten Hajer, directeur van het planbureau. Van de energiebesparing die volgens het energieakkoord in de komende jaren moet worden bereikt, is maar ruwweg de helft te onderbouwen. De rest zijn voornemens, intenties. "Die zijn niet door te rekenen", aldus Hajer.

De doelstelling van het energieakkoord om in 2020 14 procent van het energieverbruik te verduurzamen, zal alleen worden gehaald 'als alles meezit'. Hajer temperde gisteren de feestvreugde bij de officiële ondertekening van het energieakkoord.

Maar Hajer noemde het akkoord ook internationaal gezien uniek. Nergens in Europa is eerder vertoond dat partijen die elkaar doorgaans niet opzoeken aan een onderhandelingstafel (overheid, bedrijfsleven, vakbeweging én milieubeweging), tot overeenstemming zijn gekomen over een ambitieus energieplan.

Binnenkort installeert de Ser een commissie die de afspraken van het energieakkoord gaat bewaken en die kan ingrijpen als afgesproken doelen niet worden gehaald.

Minister Henk Kamp (Economische zaken) zei gisteren dat het energieakkoord voor de Nederlandse economie een krachtige impuls kan betekenen. "Daar komt bij: de energierekening van de Nederlandse burger zal in de komen de jaren door alle besparingsmaatregelen 140 euro per jaar lager zijn."

Het ongewone aan het energieakkoord is de deelneming van de milieubeweging. "Ik geloof in de groene polder", zei Tjerk Wagenaar, directeur van de stichting Natuur en Milieu. "Dit is een unieke coalitie, we beseffen met ons allen de urgentie van het probleem. We ondertekenen dit akkoord met ons allen omdat we weten dat we niet langer meer kunnen wachten met de energietransitie." Maar Wagenaar zei ook dat met uitvoering van het energieakkoord het klimaatprobleem nog niet wordt opgelost. "Daar is meer voor nodig. Dit is één stap op een lange reis."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden