Energie-unie moet Rusland toontje lager laten zingen

Een installatie van het Russische Gazprom, het grootste aardgasbedrijf ter wereld dat ook aan veel Europese landen levert. Beeld afp
Een installatie van het Russische Gazprom, het grootste aardgasbedrijf ter wereld dat ook aan veel Europese landen levert.Beeld afp

Het moet het 'meest ambitieuze Europese energieproject sinds de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal' worden. Met dat verbale tromgeroffel presenteerde Eurocommissaris Maros Sefcovic gisteren de plannen voor een energie-unie. Daarmee moeten de 28 lidstaten inniger gaan samenwerken op energiegebied, onder meer om de afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen. Verder moeten vooral consumenten baat hebben bij zo'n energie-unie, dankzij een ruimere keuze en lagere prijzen.

Het zal een project van lange adem worden, waarbij de sleutel vooral ligt bij de daadkracht van de lidstaten. Maar ook particuliere investeringen zullen hard nodig zijn. Volgens de commissie is tussen nu en 2020 ongeveer 1 biljoen euro aan investeringen nodig in de Europese energiesector.

Een concreet voorbeeld daarvan is de aanleg van 'interconnectoren'. Daarmee wordt meer onderlinge energie-uitwisseling tussen landen mogelijk, vooral van gas, zodat ze elkaar in tijden van schaarste kunnen helpen en minder afhankelijk zijn van externe leveranciers. Ook het omkeren van gasstromen moet makkelijker worden.

Energiezekerheid
Het strategische plan van de commissie richt zich vooral op energiezekerheid, energiebesparing en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het zal nog door alle schakels van de Europese besluitvormingsmolen moeten. De milieuministers van de lidstaten praten er op 6 maart over. Later die maand is de energie-unie een van de hoofdthema's op de Europese top van regeringsleiders.

Gistermiddag vond al een eerste debat plaats in het Europees Parlement. De reacties waren wisselend. "Goede analyse, slechte voorstellen", zo vatte Bas Eickhout van GroenLinks het rapport samen. Volgens hem is het plan te weinig ambitieus op het gebied van duurzame energie. Fossiele brandstoffen, met name gas, blijven een voorname rol spelen in de visie van de commissie.

Cruciaal instrument
Gerben Jan Gerbrandy (D66) riep de commissie op om een 'sterk sturende rol' te spelen om de lidstaten tot handelen aan te zetten. Hij sprak van een 'politiek project' dat van invloed kan zijn op de manier waarop een land als Rusland wordt bejegend. "Een cruciaal instrument in de geopolitiek is energie."

Paul Tang (PvdA) spreekt van een 'serieuze eerste stap om de Europese energievoorziening goedkoper en groener te maken'. Esther de Lange (CDA): "We moeten ons richten op meer leveringszekerheid, betere verbindingen van nationale energienetwerken, energie-efficiëntie en innovatie."

Energie-Nederland, de koepel van energiebedrijven, is positief over de lijnen die de Europese Commissie heeft uitgezet. "Wij juichen verdere stappen toe die marktwerking in Europa naar een hoger plan brengen." Dat de 28 lidstaten beter moeten samenwerken, is volgens deze organisatie evident.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden