Energie uit zeewier kan concurreren met windenergie

Grootschalige zeewierteelt voor het maken van biobrandstof op het Nederlandse deel van de Noordzee levert net zoveel duurzame energie op als alle windturbines op zee en land samen. Volgens Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) kan door de ontwikkeling van speciale matten de zeewierteelt snel vereenvoudigd en de opbrengst fors vergroot worden.

Het voordeel van zeewierteelt is dat deze geen beslag op land legt en ook niet concurreert met voedingsstoffen. Door de teelt onder te brengen bij farms in de uitloop van rivieren, neemt het zeewier ook het teveel aan stikstof en fosfaat op.

ECN presenteert vandaag een nieuwe zeewierfarm die is ontwikkeld door een consortium van elf Europese bedrijven en op drie locaties met succes is getest. De rol van ECN was om alle nieuwe technieken en methodes te bundelen in een kant en klaar inzetbare zeewierfarm, die het mogelijk maakt op grote schaal zeewier te telen en te oogsten.

Op dit moment wordt zeewier nog geteeld met behulp van touwen en netten. Met het nieuw ontwikkelde textieldoek waar de plantjes makkelijk op hechten, wordt het mogelijk op grotere oppervlakten zeewier te kweken. Per mat loopt de opbrengst op tot 2000 kilo nat zeewier. De matten drijven in een constructie van boeien en touwen en kunnen door een vissersboot gemakkelijk aan boord worden gehesen, om het zeewier vervolgens aan land te oogsten.

Volgens ECN is deze techniek de eerste stap naar grootschaligere productie van zeewier. Zeewier wordt nu nog op beperkte schaal gebruikt voor de productie van chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten. Tot nu toe ging dat in kilo's, straks gaat dat in tonnen, aldus een woordvoerder. De volgende stap is om het zeewier op volle zee te kunnen oogsten.

Dankzij de constructie van ECN kunnen de zeewierfarms overal in de Noordzee tussen één en drie meter diepte worden gelegd, van bijvoorbeeld de Noorse fjorden tot de Nederlandse kust. ECN denkt dat zeewierteelt op minder dan 10 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee evenveel energie per jaar oplevert als de in het Nationaal Energieakkoord voorgenomen capaciteit voor windenergie op land en zee samen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden