Energie-akkoord: Nederland zet extra in op windenergie

null Beeld getty
Beeld getty

De onderhandelaars voor het energieakkoord hebben gekozen voor extra investeringen in windenergie, op land maar ook op zee. Ook gaan oudere kolencentrales vervroegd dicht en komt er een groot energiebesparingsplan. Dat zijn enkele hoofdpunten waarover kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties het vandaag eens werden.

Redactie

Die partijen waren al enige tijd bezig een nationaal energie-akkoord te sluiten. Die opzet is formeel nog niet geslaagd aangezien de afspraken nog op papier gezet moeten worden voor definitieve goedkeuring.

In juli en augustus worden details verder uitgewerkt. Het gaat dan bijvoorbeeld over hoeveel energiebesparing met welke maatregelen kan worden behaald en over een fonds waaruit huizenbezitters en ook bedrijven geld kunnen lenen voor maatregelen die zorgen voor energiebesparing. Dit 'groenfonds' zou moeten worden gevuld door de pensioenfondsen.

Windenergie
Bovenop de afspraak tussen kabinet en provincies om de komende jaren op land windmolens te plaatsen die 6000 megawatt opleveren, is nu afgesproken dat er in 2023 op zee minimaal 4400 megawatt windenergie wordt opgewekt. Die totale hoeveelheid windenergie is volgens betrokkenen ruim voldoende om alle huishoudens in Nederland van stroom te voorzien.

De Europese afspraak om 14 procent duurzame energie op te wekken in 2020 wordt op deze manier gehaald. De afspraak in het regeerakkoord voor 16 procent in 2020 schuift iets naar achter, want dat wordt 2023.

De keuze voor windenergie is opmerkelijk gezien het advies dat het CPB het kabinet vorige maand meegaf. Het planbureau pleitte voor uitstel van windenergie op land omdat er tijdens de economische crisis weinig vraag is naar energie. Er is overcapaciteit en de prijzen zijn zo laag dat elke uitbreiding van de productie verliesgevend is, aldus het CPB.

Ook bedrijven als Ballast Nedam, Van Oord en Eneco zetten vandaag druk op minister Henk Kamp van economische zaken door gezamenlijk te stellen dat windparken op zee over enkele jaren 40 procent goedkoper kunnen worden aangelegd. Dit kan de overheid miljarden euro's aan subsidie schelen, meldt het AD.

Het kabinet is volgens Eneco tussen 2020 en 2025 liefst 4,4 miljard euro goedkoper uit dan in het regeerakkoord is begroot. Kamp presenteerde eerder deze week een voorstel om oude kolencentrales niet eind 2015 al te sluiten. De windsector vindt dat Kamp zijn kaarten niet op kolen moet zetten en wil in de Noordzee een proefpark aanleggen om goedkopere bouwmethoden te demonstreren.

Kolen
Ondanks het verzet van Kamp hebben de onderhandelaars vandaag toch afgesproken dat drie verouderde kolencentrales uit de jaren '80 in 2015 sluiten. Het gaat om de centrales in Nijmegen, Zeeland en de Amercentrale (Geertruidenberg). In 2017 volgen de twee kolencentrales op de Rotterdamse Maasvlakte. Verder wordt de kolenbelasting in 2016 afgeschaft en nieuwe kolencentrales mogen niet meer onbeperkt biomassa meestoken. Die laatste maatregel is een tegemoetkoming aan de milieuorganisaties die tegen bijstoken zijn.

Zonnepanelen
Verder wordt de huidige fiscale regeling voor zonnepanelen uitgebreid. Ook buurtbewoners die bijvoorbeeld het dak van de sportzaal willen volleggen met zonnepanelen, kunnen dat fiscaal voordelig doen. Gecertificeerde bedrijven zouden, net als de apk bij auto's, moeten controleren of bedrijven op het gebied van energiebesparing wel doen wat ze moeten doen.

Onder leiding van Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), is de afgelopen maanden onderhandeld over een nationaal akkoord over duurzame groei. Inzet was om voor de zomer een akkoord te hebben. Dat lukte niet, maar minister Henk Kamp (Economische Zaken) bespreekt vrijdag wel de punten waarover de onderhandelaars het eens zijn in het kabinet.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden