Energie-akkoord komt er niet goed af in duurzame troonrede

ANJEL PUNTE

De man on the moon-mentaliteit ontbreekt in het energie-akkoord, zo stelde Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, gisteren tijdens Duurzame Dinsdag. In het licht van het vrijdag te ondertekenen energie-akkoord hield zij weer een duurzame troonrede in de oude zaal van de Tweede Kamer.

In het bijzijn van de staatssecretaris van milieu Wilma Mansveld haalde ze uit naar het behaalde akkoord. Een 'consensus', gesloten onder het mom van 'beter iets dan niets'.

Minnesma (twee keer bovenin Trouws Duurzame 100) refereerde met de man on the moon aan John F. Kennedy. "I think that we have to pay, what needs to be paid", zei de Amerikaanse president in 1962, waarna alles op alles werd gezet om Neil Armstrong in 1969 naar de maan te sturen. Minnesma herhaalde steeds de woorden 'ambitie, lef, leiderschap', zaken die het kabinet volgens haar mist. En dat terwijl het 'roosteren en grillen' van de aarde is begonnen.

Na een opsomming van klimaatproblemen uit Siberië, Canada, Australië en andere verre oorden, besloot zij haar troonrede met de hoopvolle uitsmijter: "We kunnen het. Als we maar willen!"

Mansveld nam een koffertje in ontvangst met uiteenlopende ingezonden ideeën die deze duurzame toekomst mogelijk moeten maken.

Zo is er het frietbakje gemaakt van aardappelzetmeel, de Wasjas die de natte was buiten beschermt tegen vuiligheid zodat de droogtrommel een beurt kan overslaan, een pleidooi voor zonnepanelen op trein- en busdaken en het belonen van fietsers.

Het beste idee, de Foodiebag, werd bekroond met de Duurzame Dinsdag Prijs. Lisanne Addink-Dölle bracht met haar nieuwe variant van de 'doggiebag' een geheel uit restafval gemaakt zakje op de markt voor overgebleven eten. De Foodiebag sluit zichzelf met oude theelepeltjes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden