Eneco doet zijn voordeel met goedkope stroom

Rotterdams energiebedrijf investeert in duurzame bronnen en hoeft minder af te schrijven dan grijze concurrenten

Het Rotterdamse energiebedrijf Eneco heeft veel minder last van de crisis en de malaise op de stroommarkt dan zijn concurrenten. Waar Nuon en Essent dieprode cijfers schreven over 2013, boekte Eneco, dat aan 2,2 miljoen mensen stroom levert, een winst van 241 miljoen euro. Dat was 3 procent meer dan in 2012. De omzet was met 5,25 miljard nagenoeg gelijk aan die over 2012.

De verliezen bij Essent en Nuon zijn vooral een gevolg van enorme afschrijvingen op hun gas- en (soms) kolencentrales. Bij Essent bedroegen die 2,4 miljard euro. Door de crisis en door het aanbod van goedkope stroom uit Duitsland zijn de stroomprijzen laag en draaien veel gasgestookte centrales met verlies. Sommige centrales zijn stilgelegd.

Eneco investeert veel in duurzame energiebronnen, heeft zelf geen kolencentrales en maar één grote gascentrale. Het bedrijf koopt vooral stroom in bij andere partijen. Eneco profiteert bij die inkoop van de lage stroomprijzen en hoeft geen kapitalen af te schrijven op centrales die op fossiele brandstoffen draaien.

Afschrijven moest Eneco wel op de enige gasgestookte centrale die het heeft: Enecogen in Europoort, die eind 2011 gereed kwam en 652 miljoen euro kostte. Een groot deel van de 68 miljoen euro die Eneco vorig jaar moest afschrijven op zijn bezittingen, had betrekking op die centrale. Hoe hoog het bedrag precies was, wil Eneco niet kwijt.

Eneco erkent wel dat het rendement op de nieuwe centrale 'vrij laag' is, omdat de stroomprijzen laag zijn en gas relatief duur is. Een zegsman benadrukt dat de centrale is gebouwd om stroom te leveren als de wind en de zon het laten afweten en die duurzame bronnen te weinig stroom leveren. De centrale is er, zegt hij, vooral voor de leveringszekerheid.

Eneco, dat eigendom is van 55 Nederlandse gemeenten, kan zich niet vinden in het voorstel dat Peter Terium, baas van RWE, het Duitse moederbedrijf van Essent, eergisteren deed voor een speciale leveringszekerheidsvergoeding. Volgens Terium draaien veel gascentrales van RWE met verlies en zouden ze uit economisch oogpunt eigenlijk buiten gebruik moeten worden gesteld. Maar op zon- en windloze dagen zijn ze nodig om burgers en bedrijven van stroom te voorzien. Omdat de centrales voor zekerheid zorgen, zou daar een vergoeding tegenover moeten staan.

Eneco ziet dat anders. "Wij zien onze gascentrale als een noodzakelijke aanvulling op onze duurzame bronnen. De centrale hoort erbij als je duurzaam wilt opereren. Dat een centrale geregeld stilligt, zit in de businesscase."

Eneco investeerde vorig jaar een recordbedrag van 854 miljoen in onder meer windmolenparken, zonne-energie en een bio-energiecentrale. Dit jaar zal dat nog meer worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden