En zout

Ze vonden het dinsdag bij het NOS Journaal sensationeel dat juist voorzitter Korthals Altes van de Eerste Kamer minister Peper verdedigde. Minuten hadden ze ervoor uitgetrokken. Want hij is niet alleen jurist, hij is niet alleen een Rotterdammer, hij is óók nog van de VVD. En Peper is van de PvdA. Uit onverdachter hoek kon het niet komen, peperde Job Frieszo ons in.

Ruud Verdonck

Zelf zat ik te denken: Korthals Altes, die is toch gewoon lid van dezelfde partij als mevrouw Peper, die volgens de beschuldigingen doorgaans de helft van de fles wijn leeg dronk of het andere ticket kreeg. Bovendien, VVD en PvdA zitten toch al enkele jaren in de regering. Kok heeft m'n weekeinde nog helemaal naar de vaantjes geholpen met het dreigement dat hij het een uitdaging vindt om nóg een termijn paars te doen. Zo bijzonder is het al lang niet meer dat een VVD'er met nog zo een originele hete aardappel in z'n keel een PvdA'er, die zich gedraagt als een VVD'er uit de oude spotprent, verdedigt. PvdA en VVD hebben dit land tijdens de onderhandelingen over een regeerakkoord al kwartettend dichtgetimmerd. Dualisme? De Koninklijke Militaire Kapel, goed getraind, marcheert doorgaans aanzienlijk slordiger dan de paarse fracties achter hun ministers aan lopen. Vorige week wilde Melkert iets voor de Vara doen, bleek hij de laatste sociaal-democraat van de hele PvdA.

Anti-intellectueel, marktgericht denken met alleen argumenten afkomstig van Beursplein 5, bepalen de Nederlandse politiek. Dat de voorzitter van de Eerste Kamer dermate schaamteloos en zonder het onderzoek van de Rotterdamse raad naar waarde te schatten, voor Peper in de bres springt, herinnert aan tijden dat er hier inderdaad een toplaag van welgestelden bestond waar men elkaar de hand boven het hoofd hield en een knecht als echtgenoot aanwees als zoonlief een dienstertje had bezwangerd. Als er echt een schandaal dreigde, haalden ze er zo'n quasi onafhankelijke druiloor van de media bij om alles toe te dekken.

Twee keer dreigde Peper met een rechtszaak, de derde keer sprong och arme Korthals Altes voor hem in de bres: de helft van alle flessentrekkerij was verjaard, betoogde hij. Ik ga er van uit dat Peper hem een reçu heeft gegeven voor de geleverde dienst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden