En zo was al-Azhar erbij in Rome

En zo komt het toch weer een beetje goed. Drie jaar geleden bereikten de betrekkingen tussen het Vaticaan en de moslimwereld een dieptepunt. De toenmalige paus Benedictus had zich publiekelijk boos gemaakt over bloedige aanslagen op kerken in Egypte, Irak en Nigeria. Hij had nog over de nodige andere moslimlanden kunnen klagen maar voor de Egyptische al-Azhar universiteit, een belangrijke spreekbuis van de islam, was de maat hiermee al vol. Ze brak met het Vaticaan.

Onder paus Franciscus kwamen er voorzichtige toenaderingspogingen. De sjeik van Al-Azhar, nog benoemd door de afgezette Egyptische president Moebarak, vond wel dat de paus moest zeggen dat de islam niet gewelddadig was. En nu hebben beide partijen elkaar ineens weer gevonden, in hun afkeer van moderne slavernij.

De organisatie Global Freedom Network, opgezet door een Australische miljardair, gaf gisteren in het Vaticaan het startschot voor een campagne die een eind moet maken aan de feitelijke slavernij, waarin ongeveer dertig miljoen mensen wereldwijd leven. De miljardair, Andrew Forest, wist zowel het Vaticaan als de anglicaanse kerk en ook de Azhar-universiteit te interesseren voor zijn project. Bijgevolg waren er gisteren plotseling vertegenwoordigers van de Azhar in Rome aanwezig.

Het onderwerp moderne slavernij leent zich goed voor een verzoening. Op lelijke lijstjes over dat onderwerp staan moslimlanden nu eens niet als enige bovenaan. Ook niet-islamitische landen scoren hoog als het gaat om uitgebuite dienstmeisjes, gedwongen prostitutie of dwangarbeid op cannabisplantages. In het verleden hebben de christelijke en de islamitische wereld zich op vergelijkbare schaal bezondigd aan het roven en verhandelen van slaven uit zwart Afrika. In beide gevallen gaat het om ruim tien miljoen mensen. Een groot bestrijder van de klassieke slavernij was de negentiende-eeuwse Belgische koning Leopold. Als beloning kreeg hij de Congo cadeau, waar hij vervolgens een gruwelijke dwangarbeid invoerde, minstens zo erg als de Arabische slavernij.

Nagenoeg vergeten: islamitische zeerovers maakten vanaf de zestiende eeuw ongeveer twee miljoen Europeanen tot slaaf, zeelieden van gekaapte schepen maar ook bewoners van Zuid-Europese kusten. In de volksliteratuur trof Meneer Prikkebeen en de Baron von Münchhausen dit lot. In Tunis is op de plek waar veel van die Europese slaven begraven liggen een grote kathedraal gebouwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden