En weer wint de onverwachte

Oeverloze bespiegelingen vormen de pijlers van de hedendaagse commerciële sport. Nergens zijn ze zo nutteloos als bij de olympische afdaling. Amerikanen en Oostenrijkers zouden elkaar om goud bevechten, maar outsider Antoine Deneriaz vernederde allen.

door Rob Velthuis

De onttroonde Oostenrijker Fritz Strobl sprak gisteren onderaan de Kandaharpiste van een olympische wetmatigheid die gehandhaafd blijft. ,,Degene die de afdaling wint is altijd de onverwachte.“

De Fransen, die in 1968 in Jean Claude Killy een favoriet als winnaar hadden, hebben zich de laatste decennia gespecialiseerd in surprises op het koningsnummer van de Spelen. In 1998 meldde Jean-Luc Cretier zich aan het eind van een lange, weinig succesvolle carrière als olympisch kampioen. Vier jaar later deed Carole Montillet op de afdaling bij de vrouwen hetzelfde.

Maar ook anderen maakten van de discipline der waaghalzen een onvoorspelbare loterij. In 1988 triomfeerde in Lake Placid Leonard Stoch, die notabene als reserve was afgereisd. Vier jaar later won Patrick Ortlieb en in 1994 troefde de Amerikaan Tommy Moe in Lillehammer thuisfavoriet Kjetil Aamodt op 0.04 seconden af. Geen van drieën had voor het olympisch succes ook maar een World Cup gewonnen.

Een totaal onbeschreven blad is Antoine Deneriaz niet, wel behoort hij tot een uitstervend ras. De 29-jarige Fransman is nog een van de weinige echte afdalingspecialisten. Daarbij heeft hij vooral naam gemaakt als iemand die met zijn bijna 100 kilo zware lijf op de glijvlakken superieur is.

Tweemaal won hij een World Cup-wedstrijd in Val Gardena (2003 en 2004), eenmaal in Lillehammer (2003), uitgerekend op parkoersen met lange glijstukken. Een dergelijke passage kent de piste in Sestrière ook. Daar blonk Deneriaz tevens uit op het moeilijke steile begin en het even bochtige als hobbelige tweede deel van de wedstrijd.

Daarbij heeft Deneriaz nog een andere kwaliteit, hij kan uit de voeten op een kapotgeskide piste. De tweemaal dat hij in Val Gardena zegevierde deed hij dat met startnummer 30. Dat deed hij gisteren als nr. 30 weer, terwijl de Oostenrijkse wereldkampioen Michael Walchhofer de champagne al had laten aanrukken.

De startvolgorde wordt bepaald door de resultaten van de laatste training. De snelste dertig starten in omgekeerde volgorde. De favorieten trapten zaterdag voor de finish op de rem, om vroeg in de wedstrijd op een gave piste te kunnen afdalen. Niemand zag daarom in de snelste tijd van Deneriaz een waarschuwing.

De Fransman was verre van favoriet. Ofschoon de man uit Morillon in de Haute Savoie leerde skiën vlak nadat hij kon lopen, duurde het lang voor hij enigszins naam maakte. En toen dat eindelijk gebeurde, scheurde hij tijdens een zware val eind december 2005 een knieband.

Een lange periode van revalidatie lag in het uitzicht. Liggend op een stretcher zei Deneriaz toen tegen zijn trainer Gilles Burnier dat hij wederom de wereldtitel kon vergeten, maar zich op olympisch goud zou richten. ,,Met startnummer 30 wist ik uit ervaring welke druk ik kon verwachten“, aldus de verrassende kampioen. ,,Het voordeel van mijn nummer was dat ik niet hoefde te wachten op de uitslag, ik wist meteen dat het was gelukt.“

In die veronderstelling verkeerde Walchhofer, nadat hij met startnummer 10 de snelste was en vervolgens de Amerikaanse bluffers Miller en Rahlves zag falen. Bij elke tussentijd van Deneriaz zakte zijn mond verder open van verbazing, tot er op de finish een voor afdalingsbegrippen immense kloof van 0,72 seconden was ontstaan.

Op slag is de Fransman uit de anonimiteit gerukt. Hij kan zijn succes aanwenden voor de stichting Alliance22-Fr, waarvan hij beschermheer is. Want behalve zijn liefde voor skiën en motorcross is Deneriaz begaan met kinderen die aan deze zeldzame genetische ziekte lijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden