En weer weet Liu geen horde te nemen

Chinese atleet haakt net als vier jaar geleden in Peking gelijk af 'De druk uit zijn land is immens'

Liu Xiang, de Chinese ster van het hordenlopen, kwam, zag en hinkte weg. Het was in Londen bijna alsof een kopie van zijn tragedie in Peking werd afgedraaid. Een persoonlijk drama, waarbij de hoofdpersoon dit keer emotieloos acteerde.

In Peking vluchtte Liu vier jaar geleden als een kreupele dief in de nacht het stadion uit. In Londen leek hij na zijn val over de eerste hindernis hetzelfde te doen, maar kwam hij uit de catabomben terug en hinkte hij op zijn gezonde linkerbeen stoïcijns het hele stuk langs alle tien horden om in zijn baan vier de laatste te kussen.

De Hongaar Baji hief als eerbetoon zijn arm in de lucht, waarna twee collega's hem aan beide zijden ondersteunend naar een wachtende rolstoel begeleidden. Het leek de slotscène van zijn turbulente carrière. Al meent zijn Nederlandse manager Jos Hermens dat Liu gewoonlijk terugkomt. "Zijn blessure valt mee, de Chinezen zijn er alleen niet goed mee omgegaan."

Liu Xiang is op de 110 horden een grootheid: voormalig wereldrecordhouder, wereldkampioen en de eerste Chinese atleet met een olympische atletiektitel. Maar sinds die memorabele gouden race van 2004 in Athene wist hij op twee Olympische Spelen niet één een horde te nemen.

In de aanloop naar Peking was hij als enige kanshebber in de atletiek het gezicht van de Chinese ploeg. De druk op hem was immens, daarom werd een blessure angstvallig geheimgehouden. Tot hij daadwerkelijk in actie moest komen, zijn achillespees dienst weigerde en hij na enkele strompelpassen het Vogelnest verliet. Lui Xiang liet meer dan een miljard Chinezen in opperste verwarring achter, in veel gevallen huilend.

Ook in Londen stond Liu Xiang geblesseerd aan de start. Zijn coach Sun Haiping toonde zich begin deze maand bezorgd over een voetblessure, nadat de atleet zich vorige maand met rugklachten had teruggetrokken voor de Grand Prix in Londen. Hij verliet het trainingskamp in Groot-Brittannië en ging naar Duitsland. Vanwege het koude, natte weer, luidde de officiële verklaring.

In werkelijkheid bezocht hij in Leverkusen een Duitse arts. Er werd een scan van zijn rechterbeen gemaakt, en volgens Hermens niets ernstigs gevonden. "De klacht kon makkelijk worden behandeld, maar de Chinezen wilden daar niets van weten. Iedereen is bang om verantwoordelijkheid te nemen. Ze doen liever niets dan dat ze iets fout doen."

Gisteren stond Liu weifelend aan de start. Waar zijn tegenstanders, onder wie Gregory Sedoc die de halve finales haalde, als test over enkele horden vlogen, beperkte de Chinees zich tot dribbelen. Na de start trapte hij met zijn aanvalsbeen vol op de eerste horde, viel en greep naar zijn pijnlijke rechterbeen.

Waarom staat Liu twee Olympische Spelen achtereen tegen beter weten in geblesseerd aan de start? Hermens: "Omdat de druk uit zijn land immens is." Hij sluit niet uit dat Liu best in staat was om te lopen, maar door slechte behandeling van zijn blessure niet goed heeft kunnen trainen. "Hij heeft zijn techniek veranderd, hij is van zeven naar zes passen tot de eerste horde gegaan. Daarbij kwam hij niet goed uit."

Nu staat Hermens voor de taak om zijn kostbare loper adequaat te laten behandelen. Daarvoor heeft hij na het debacle van Peking hemel en aarde moeten bewegen. Vorig jaar zei hij in een interview met Trouw dat de besluiteloosheid in China Liu enkele jaren van zijn carrière heeft gekost. "Zijn trainer bepaalt zijn leven en Liu Xiang denkt daar niet in mee. Hij doet precies wat hem wordt gezegd. Ik heb na de Spelen van Peking voor hem in Helsinki een afspraak gemaakt bij twee artsen die Haile Gebrselassie ook hebben geholpen. Zijn trainer wilde er niet aan. Die zei letterlijk: 'Als het fout gaat, ben ik mijn baan kwijt. En mijn pensioen'. Uiteindelijk zijn ze via die beroemde Chinese basketballer in Houston uitgekomen. Maar toen waren we wel twee jaar verder."

Liu Xiang kwam terug. Toen hij vorig jaar in Daegu op zijn tweede wereldtitel leek af te stevenen, werd hij op de voorlaatste horde door de Cubaan Robles uit balans gebracht. Hem restte zilver. Dit jaar evenaarde hij tijdens de Diamond League in Eugene het wereldrecord van 12,87 seconden. Vanwege onreglementair sterke rugwind vond die geen erkenning.

Zonder geluk vaart zelfs de beste hordenloper van de wereld niet wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden