En weer voerde Rutte niet de regie

Rutte en Teeven. Beeld anp
Rutte en Teeven.Beeld anp

Het is duidelijk dat de Tweede Kamer niet erg te spreken is over de politieke afhandeling bij de nasleep van de Teevendeal. Maar liefst 250 Kamervragen werden er vorige week gesteld naar aanleiding van het rapport van de commissie Oosting. En wat best bijzonder is: alle vragen werden vandaag afzonderlijk beantwoord.

Nienke Schipper

Het is niet zozeer de deal zelf waar de Kamer op dit moment nog over valt, als wel de rol die premier Rutte en de nieuwe minister en staatssecretaris van veiligheid en justitie Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff hebben gespeeld in de afhandeling van de nasleep. Waarom pakte de premier niet de regie toen duidelijk werd dat er stront aan de knikker was?

"Rutte laat graag de verantwoordelijkheid bij de verantwoordelijke bewindspersoon. Inhoudelijk wil hij zich niet te veel bemoeien met de verschillende departementen", legt politiek redacteur Nicole Besselink uit. Of in de bewoordingen van Rutte zelf: "mijn opvatting is dat een premier de minister van algemene zaken is en niet van alle zaken".

Schimmigheid
Morgenmiddag om twee uur debatteert de Kamer met de premier over wat er mis ging bij de nasleep van de Teevendeal. Het zal vooral gaan over de schimmigheid die ontstond nadat televisieprogramma Nieuwsuur op vier maart van dit jaar bekend maakte dat het bedrag van de schikking die staatssecretaris Teeven, destijds als officicer van justitie, had getroffen met drugscrimineel Cees H. aanzienlijk hoger lag dan het kabinet aanvankelijk volhield. Het duurde tot acht maart voordat het ministerie het betaalbewijs boven tafel kreeg en minister Opstelten en Teeven besloten op te stappen.

Uit het feit dat nu alle Kamervragen apart zijn beantwoord blijkt wel dat het kabinet de roep om transparantie serieus neemt. "Het lijkt erop dat het kabinet de Kamer niet verder tegen zich in het harnas wil jagen", stipt Besselink aan. Veel zal afhangen van de houding van Rutte morgen. Tot nu toe stond hij pal achter Teeven. "Maar die houding schiet de Kamer in verkeerde keelgat nu de commissie Oosting heel negatief is over die schikking. Rutte is een meester in moeilijke debatten, maar hij zal echt door het stof moeten. Hij zal moeten laten zien dat hij de kwestie serieus neemt", aldus Besselink.

Hoorzitting
De rol van Van der Steur en Dijkhoff kwam vandaag ook aan bod. De Kamer wil graag weten of en hoe zij destijds betrokken waren. Van de Steur was als woordvoerder veiligheid en justitie betrokken en Dijkhoff leidde de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Beiden waren twee keer intensief betrokken bij de nasleep.

Uit hun antwoorden blijkt dat ze betrokken waren bij het persbericht dat eruit ging na de uitzending van Nieuwsuur. Niet om te helpen met het opbouwen van de 'verdedingslijn', maar met het testen van de houdbaarheid daarvan. Naar eigen zeggen voerden ze 'pittige gesprekken' om er achter te komen hoe de vork werkelijk in de steel zat. 'De waarheid mocht niet worden verdoezeld', blijkt uit hun antwoorden.

Het rapport van de commissie-Oosting werd vorige week gepresenteerd. Beeld anp
Het rapport van de commissie-Oosting werd vorige week gepresenteerd.Beeld anp

Bewijzen
Volgens oud-ombudsman Marten Oosting zijn er geen aanwijzingen dat er meer steekt achter de deal die Teeven sloot met Cees H. dan zijn commissie heeft blootgelegd. Maar ook al zouden de tegenprestaties wel groter zijn, dan blijft de financiële schikking van 4,7 miljoen gulden "duidelijk in disbalans'', zei Oosting vandaag tegen de Tweede Kamer. De partijen konden hem nadere vragen stellen over zijn onderzoek naar de affaire.

Premier Mark Rutte suggereerde afgelopen vrijdag dat er mogelijk meer kon zitten achter de deal van Teeven. Daarom kon hij niet beoordelen of de deal echt wel zo rammelde als Oosting concludeert. Als Rutte dat vindt, dan moet hij dat maar bewijzen, zei Oosting. De tegenprestatie hield volgens Oosting in dat H. informatie gaf in meerdere strafzaken.

Marten Oosting Beeld anp
Marten OostingBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden