Update

En weer verstreek een Griekse deadline die geen deadline bleek

De Griekse premier Alexis Tsipras en voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Beeld REUTERS
De Griekse premier Alexis Tsipras en voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.Beeld REUTERS

Er komt vandaag nog geen akkoord over de Griekse schulden. De Europese ministers van financiën, die vandaag bijeenkwamen, bereikten geen overeenstemming, en hopen nu dat die er later in de week wel komt.

Redactie

Weer een ontmoeting, en weer geen duidelijke Griekse voorstellen, verzuchtte de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble vandaag, voorafgaand aan de topontmoeting die eigenlijk op het affiche stond als de definitieve oplossing voor de Griekse schuldencrisis.

Nieuw voorstel
De Griekse minister-president Tsipras had, voorafgaand aan de top van vandaag, een nieuw voorstel ingediend. Volgens Griekse media wordt het vervroegde pensioen grotendeels afgeschaft, komt er een btw-verhoging en kunnen de rijke Grieken een extra belastingaanslag verwachten.

De kabinetschef van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet evenwel al weten dat het voorstel een 'goede basis' vormt voor de eurotop. Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) sprak van 'serieuze' voorstellen, die optimistisch stemmen. Maar de Europese ministers van financiën klaagden vandaag dat de voorstellen alweer niet concreet genoeg waren. "We zitten nog steeds in dezelfde situatie als afgelopen donderdag", zei Schäuble.

"Een verkwisting van onze airmiles" had de Finse minister Alexander Stubb het zelfs genoemd om zowel de ministers als de regeringsleiders naar Brussel te laten komen.

Het mislukte scenario
Want na de ontmoeting tussen de ministers van financiën eerder vandaag, staat vanavond nog een ontmoeting tussen de Europese regeringsleiders op het programma. Het scenario was eigenlijk: de vakministers bereiden voorstellen voor, en vervolgens is de oplossing Chefsache: de presidenten, kanseliers en premiers hakken dan later vandaag de knoop door.

Niet dus. De ministers van financiën achten zich niet in staat hun bazen volledig genoeg te briefen, op basis van de naar hun smaak te onduidelijke Griekse voorstellen die er vandaag liggen.

En zo verliep er een nieuwe deadline die bij nader inzien geen deadline bleek. En gaan de Europese leiders later deze week opnieuw proberen om er met elkaar uit te komen.

De eerstvolgende 'harde' deadline ligt op 30 juni: dan moet Griekenland weer een schuld afbetalen.

Premier Tsipras verlaat zijn kantoor na overleg gisteren in Athene. Beeld afp
Premier Tsipras verlaat zijn kantoor na overleg gisteren in Athene.Beeld afp

Voorstel: meer Europa
De timing was op zijn minst opmerkelijk: precies op de dag dat de Europese leiders koortsachtig onderhandelen om Europa niet uit elkaar te laten vallen, kwam commissievoorzitter Juncker doodleuk met een optimistisch pleidooi voor méér Europese integratie.

Het stuk, dat uitlekte via Politico, is mede opgesteld door vier andere Europese kopstukken: bankpresident Draghi, voorzitter van de Europese raad Tusk, parlementsvoorzitter Schultz en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem. De 'vijf voorzitters' zijn van mening dat alleen verdergaande economische en politieke integratie ervoor kan zorgen dat Europa in de toekomst minder kwetsbaar is voor economische crises. "Iedere volwassen monetaure unie heeft een macro-economisch stabilisatiemachanisme ingesteld", schrijven ze. "Dit zou ook voor de Eurozone een natuurlijke ontwikkeling zijn."

Het rapport pleit onder meer voor een verdergaande bankunie, en voor harmonisering van belastingen en arbeidsmarkten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden