En weer valt de naam van Michael Boogerd

Haagse ex-coureur ontkent met klem dat hij betrokken was bij 'Weense bloeddopingzaak'

EDO STURM

Michael Boogerd ontkent met klem iedere link met bloeddoping. De gewezen wielrenner reageerde gisteren geprikkeld op de claim dat zijn naam voorkomt in een proces-verbaal van de Oostenrijkse politie. "Ik word er zo langzamerhand ook wel een beetje gek van dat ze maar naar iets blijven zoeken."

De Oostenrijkse recherche deed drie jaar geleden onderzoek naar de Weense bloedbank Humanplasma. Tientallen topsporters zouden via het bedrijf hun bloed hebben verrijkt. Boogerd stelt dat zijn naam in geen enkel politieverslag voorkomt. "Mijn naam stond nergens vermeld."

Voormalig sportmanager Stefan Matschiner noemt hem wel. 'Eenmaal werd ook Thomas Dekker, twee keer werd Michael Boogerd met het apparaat behandeld. Bij Boogerd werd het bloed niet ingevroren, maar direct door hem meegenomen', stelt hij in het proces-verbaal. Matschiner was tussen 2004 en 2009 de spil in het Oostenrijkse bloeddoping-web en voorzag renners en andere atleten van prestatie verhogende middelen. Hij werd hiervoor veroordeeld tot 14 maanden voorwaardelijk.

Volgens NRC Handelsblad dat het politieverhoor op zijn website plaatste, had Matschiner na zijn aanhouding in de lente van 2009 een 'informeel gesprek' met twee rechercheurs. Daarbij vielen klaarblijkelijk de namen van beide Nederlanders. Matschiner liet ten tijde van het officiële onderzoek Boogerd en Dekker echter uit zijn verklaring. De twee renners die samen bij de Raboploeg reden, zijn in 2009 wel gehoord door de Oostenrijkse justitie.

Dekkers naam kwam gisteren ook ter sprake nadat zijn ploegleider bij Garmin, Jonathan Vaughters, toegaf dat de renner zich tot en met 2008 bediende van bloeddoping. Dekker, die tot halverwege vorig jaar een tweejarige schorsing uitzat, bekende eerder het gebruik van epo. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Het is niet de eerste maal dat Boogerd in verband wordt gebracht met de Humanplasma-zaak. Oud-coureur Bernhard Kohl verklaarde tegenover de Oostenrijke politie dat hij van Matschiner had vernomen dat de Nederlander voor het gebruik van de bloedapparatuur een eenmalige betaling had gedaan. Kohl, ooit begonnen bij de Raboploeg, bekende in 2008 dopinggebruik en zei daarop de wielersport vaarwel.

Volgens het politieverslag zou een buurman zich hebben beklaagd over de 'vele dure auto's met Nederlandse kentekens' voor de deur van een van de Oostenrijkse locaties waar de sporters hun bloed lieten manipuleren. Toen het Matschiner begin 2008 te heet onder de voeten werd, verplaatste hij zijn praktijken naar Hongarije, Slovenië en Slowakije.

Met Dekker en Boogerd zijn toentertijd nog drie voormalige Raborenners gehoord in de Weense affaire: Denis Mentsjov, Joost Posthuma en Pieter Weening. De drie ontkenden iets te maken te hebben met de kwestie. Posthuma maakte gisteren overigens bekend dat hij stopt met wielrennen. Hij ontkende een verband met het nieuws van gisteren. "Doping is niet de reden. Ik vind het tijd voor iets anders."

De Nederlandse Dopingautoriteit is niet verrast door het proces-verbaal. Directeur Herman Ram gaf aan de informatie al in zijn bezit is. "Wij volgen het met interesse", liet hij NUsport weten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden