En weer sterft een 'beste vriend' van Kim Jong-un

Noord-Koreaanse topadviseur komt om bij auto-ongeluk

Vandaag wordt hij begraven, de hooggeplaatste functionaris en topadviseur van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die dinsdag omkwam bij een auto-ongeluk. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA maakte gisteren de dood van de 73-jarige Kim Yang-gon bekend. Als secretaris van de Koreaanse Arbeiderspartij was hij een belangrijke spil binnen de Noord-Koreaanse politiek, als topadviseur met betrekking tot Zuid-Korea vervulde hij een constructieve rol in de onderhandelingen met het land waarmee Noord-Korea nog altijd in oorlog is.

KCNA noemde Kim Yang-gon gisteren 'de beste vriend van Kim Jong-un, een betrouwbare, revolutionaire kameraad'. Zijn naam wordt echter wel toegevoegd aan de groeiende lijst vertrouwelingen van Kim Jong-un die het leven lieten sinds zijn aantreden in 2011, toen zijn vader stierf. Omdat er geen details over het ongeluk naar buiten kwamen, laaiden speculaties direct op.

"Noord-Korea heeft een trackrecord van verdachte sterfgevallen van hooggeplaatste functionarissen", zei Noord-Korea-expert Andrei Lankov tegen persbureau Reuters. "De meesten sterven door een machinegeweer, of ze gaan dood bij auto-ongevallen." Zo kwam in 1976 een hoge functionaris bij een auto-ongeluk om het leven van wie vermoed werd dat hij een bedreiging vormde voor de toenmalige leider Kim Il-sung. In 2003 stierf een voorganger van Kim Yang-gon na een verkeersongeval en in 2010 nog topfunctionaris Ri Je-gang. In 2013 vond Jang Song-thaek, lange tijd gezien als 'tweede man' in Noord-Korea en de oom van Kim Jong-un, de dood. Hij werd geëxecuteerd vanwege 'antirevolutionaire criminele daden'. Ook minister van defensie Hyon Yong-chol zou dit jaar geëxecuteerd zijn omdat hij het beleid van Kim Jong-un had bekritiseerd.

Lankov wijst ook op het feit dat er in Noord-Korea nauwelijks auto's op de weg zijn en dat de veiligheidsmaatregelen rondom het vervoer van topambtenaren 'extreem' strikt zijn. Lankov: "Met dat in het achterhoofd moet je sceptisch zijn over dergelijke berichten uit Noord-Korea." Hoewel er voor de dood van Kim geen tekenen waren dat zijn positie onder druk stond - hij werd vaak in het gezelschap van Kim Jong-un gezien - is het haast onmogelijk te verifiëren wat er echt gebeurt in het autoritair geleide land.

Kenners vrezen vooral dat de dood van Kim Yang-gon een bekoeling in de relatie met Zuid-Korea betekent. Kim maakte deel uit van de delegatie die afgelopen augustus nog marathongesprekken voerde met Zuid-Korea. De spanningen tussen beide landen waren hoog opgelopen toen twee Zuid-Koreaanse militairen bij de grens van de gedemilitariseerde zone op een landmijn stapten. Seoul vermoedde dat de landmijn daar stiekem was neergelegd. Beschietingen en het afvuren van artilleriegranaten over en weer volgden. Mede dankzij Kims diplomatieke inspanningen de-escaleerde de situatie.

De diplomaat wordt door Noord-Korea-experts omschreven als 'zeer ervaren' en 'een goede gesprekspartner voor het Noorden met het Zuiden'. Cheong Seong-chang van het Sejong Instituut in Zuid-Korea maakt zich zorgen om de toekomstige betrekkingen, zegt hij tegen persbureau AP. "Ik vrees dat we een lange opschorting van de dialoog tussen Zuid- en Noord-Korea nu niet kunnen voorkomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden