En weer sloeg Grace Mugabe er op los

President Robert Mugabe kust zijn vrouw Grace bij de viering van het 37ste jaar van de onafhankelijkheid van Zimbabwe. Het is ook het jaar dat Grace twee vrouwen aftuigt.  Beeld AFP/Jekesai NJIKIZANA
President Robert Mugabe kust zijn vrouw Grace bij de viering van het 37ste jaar van de onafhankelijkheid van Zimbabwe. Het is ook het jaar dat Grace twee vrouwen aftuigt.Beeld AFP/Jekesai NJIKIZANA

En weer is Grace, de vrouw van de ex-president van Zimbabwe Robert Mugabe, in opspraak. Weer gaat het over een flinke mishandeling, dit keer van Shupikai Chiroodza, die als ambtenaar in de bediening moest bij het landhuis met het blauwe dak van de Mugabes in de hoofdstad Harare.

In datzelfde jaar, iets later, tuigde Grace Mugabe met een verlengsnoer het fotomodel Gabriella Engels af in een hotel in Johannesburg in Zuid-Afrika.

De eerdere, maar tot nu toe onbekende mishandeling, speelde zich af in maart 2017 toen Robert Mugabe in zijn 37ste jaar als heerser over Zimbabwe regeerde. Chiroodza arriveerde bij de het extravagant grote en uiterst luxe herenhuis.

Vuisten

Grace, die ook wel Gucci Grace wordt genoemd vanwege haar maniakale manier van shoppen waarbij ze vlot tienduizenden euro’s in een uur spendeert aan dure artikelen, wachtte haar op bij de deur.

Grace greep Chiroodza in haar nek, sleurde haar naar binnen en begon op haar in te beuken met samengebalde vuisten en met een schoen. De aanval duurde, volgens de getuigenverklaring van Chiroodza wel twintig minuten. Het bloed gutste over haar gezicht.

Ondertussen krijste de vrouw van de president: “Wie denk je wel dat je bent om achter mijn rug mijn man leeg te melken.” Chiroodza had geld van Robert Mugabe gekregen voor haar bruiloft. Grace eiste het geld terug.

Uitlevering

Het staat allemaal te lezen in een aanklacht die ze met advocaat Doug Coltart indiende bij de advocaat-generaal, die de zaak in behandeling heeft genomen. Het Franse persagentschap AFP heeft de stukken ingezien.

Chiroodza raakte haar baan als ambtenaar kwijt. Ze eist nu haar werk terug. De kans lijkt groot, nu de advocaat-generaal de zaak heeft geaccepteerd.

Van de mishandeling in Zuid Afrika is Grace, ook wel Disgrace (schande) genoemd, ook nog niet af. Er loopt een procedure voor een uitleveringsverzoek om de vroegere first lady van Zimbabwe in het buurland voor de strafrechter te brengen.

Lees ook:

Miljardair Mugabe heeft dringend geld nodig, en dus gaan zijn bezittingen onder de hamer.

De miljardair zonder cash, dat lijkt te gelden voor de vroegere president van Zimbabwe Robert Mugabe (95) en zijn koopzieke vrouw Grace, ook wel bekend als ‘Gucci Grace’.

Grace Mugabe onderschatte hoe gehaat ze was.

‘Disgrace’ (schande), ‘Gucci Grace’, ‘The Country’s First Shopper’. De bijnamen voor de presidentsvrouw van Zimbabwe, Grace Mugabe, zijn legio. Maar ze zijn geen van alle ­positief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden