En weer pakken zich donkere wolken samen boven Dublin

Anti-brexitdemonstranten in Dublin.Beeld REUTERS

Net nu Ierland de financiële crisis te boven is, dreigt de brexit voor nieuwe chaos te zorgen. ‘Hoe komen mijn bloemen straks hier?’

Geen land in de EU zal zulke harde klappen te verduren krijgen bij een chaotische no-dealbrexit als Ierland. De Ierse economie is sterk verweven met die van het Verenigd Koninkrijk. Toch laat de Ierse regering zich voorlopig niet kennen. In de hoog oplopende spanningen over de brexit weigert ze concessies te doen. Daarmee wordt hoog spel gespeeld, zeggen ondernemers in Dublin, zeker als je nagaat hoe groot de consequenties mogelijk zijn.

In het hart van de hoofdstad, in Grafton Street, gaat alles ogenschijnlijk zijn gangetje. Winkelend publiek met tassen van bekende kledingwinkels passeert elkaar. Het gaat immers weer goed met de Ierse economie. De afgelopen jaren waren er groeicijfers te zien van boven de 5 procent. 2017 groeide de economie zelfs met 7,3 procent.

Recessie

Ierland moest na de financiële crisis van 2008 uit een diep dal komen. Een diepe recessie, hoge werkloosheid en een gebarsten huizenbubbel brachten de Ieren economisch aan het infuus van het IMF en de Europese Centrale Bank. “Daar wil echt niemand naar terug”, zegt bloemiste Catherine Claffey. Ze staat al sinds jaar en dag met haar bloemenstal in Grafton Street. “Het waren voor veel Ieren heel zware jaren.”

Maar door de brexit-onzekerheid hangt er opnieuw een donkere wolk boven het eiland. De Ieren zijn economisch zeer afhankelijk van de Britten. Niet in de laatste plaats omdat het Verenigd Koninkrijk als doorvoerroute fungeert voor alles wat de Ieren uit andere EU-landen importeren, zoals Nederlandse bloemen.

Bloemiste Catherine Claffey importeert veel van haar bloemen uit Nederland. ‘Bloemen moeten vers zijn. Het transport kan niet dagen duren.’Beeld tim de wit

“Mijn Nederlandse leverancier koopt voor mij de bloemen in Aalsmeer, zet ze vervolgens op een vrachtwagen en die komt dan uiteindelijk, via het Verenigd Koninkrijk, hier in Dublin terecht”, zegt Claffey. “Zo doen alle bloemisten het hier in Ierland.”

En wat als er een no-dealbrexit komt? “We weten het niet. Die zorg hebben we hier allemaal. Ook mijn Nederlandse contacten kunnen me niet zeggen hoe het dan met de toevoer van bloemen zit. Lopen die dan allemaal vertraging op? Bloemen moeten vers zijn, het transport kan niet dagen duren.”

Muurvast

Hoewel de brexit-datum van 29 maart almaar dichterbij komt, zitten de onderhandelingen muurvast. De Britse premier Theresa May wil het huidige akkoord openbreken omdat dit met een overweldigende meerderheid is afgewezen door het Lagerhuis. Maar met name de Ierse regering ligt dwars. Zeker op het punt van de backstop: de door veel Britse politici gehate garantie dat onder alle omstandigheden de Noord-Ierse grens open moet blijven. “Die garantie is voor ons cruciaal”, zegt senator Neale Richmond en voorzitter van de brexit-commissie in de Ierse Senaat. “Die houdt namelijk het Goede Vrijdagakkoord in tact, waarmee de vrede in Noord-Ierland is getekend. Daar gaan wij niet aan tornen.”

De Ierse premier Leo Varadkar voegde daar bij zijn bezoek aan Brussel woensdag vilein aan toe: “De instabiliteit in de Britse politiek maakt duidelijk dat we een juridisch bindende afspraak moeten hebben waarmee de grens hoe dan ook openblijft.”

Het probleem voor de Ieren is echter dat een no-dealbrexit, zonder akkoord, zowel zal zorgen voor grenscontroles in Noord-Ierland als voor een flinke recessie. Het Ierse ministerie van financiën rekende voor dat de economie bij een chaotische brexit de komende jaren met ruim 4 procent zal krimpen. Die Ieren zijn, kortom, op alle fronten gebaat bij een akkoord.

Varadkar zei daarover: “Ik heb nog steeds vertrouwen dat we eruit komen.” Morgen zal hij de Britse premier in Dublin ontvangen om verder te praten.

“Maar we halen tegelijk de noodscenario’s uit de kast om ons optimaal voor te bereiden op een no deal”, zegt senator Richmond. “Daar zijn we al enkele jaren geleden mee begonnen. We moeten wel.”

In de winkelstraten van Dublin zijn die uitspraken niet voldoende om de zorgen weg te nemen. “Politici zeggen dat graag, maar mijn inkomen hangt er wel van af”, zegt Claffey, terwijl ze een bos rozen inpakt. “Het enige wat ik kan doen, is hopen dat het goed komt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden