En weer moeten ouders op zoek naar opvang tijdens de lerarenstaking

Voetballertjes in Oisterwijk, tijdens de vorige lerarenstaking. Beeld Hollandse Hoogte / John van Hamond
Voetballertjes in Oisterwijk, tijdens de vorige lerarenstaking.Beeld Hollandse Hoogte / John van Hamond

Werkgevers en werknemers reageren gelaten op de tweede basisschoolstaking. Maar de steun voor de leerkrachten neemt af.

Gerrit-Jan Kleinjan en Evi Guldemeester

Een aantal grote werkgevers komt dinsdag werknemers met kinderen te hulp, zo blijkt uit een belronde van Trouw. Die dag legt het merendeel van de 60.000 meesters en juffen het werk neer en zijn veel scholen dicht. Voor de tweede keer in korte tijd moeten ouders op zoek naar opvang.

ING, dat tot de grootste werkgevers van Nederland behoort, heeft de uitgebreidste aanpak voor onthande ouders. De bank organiseert opvang voor alle kinderen van werknemers, net als de vorige stakingsdag begin oktober.

Dit keer huurt de bank in de hoofdstad de Amsterdam Arena af. "Alleen al in Amsterdam verwachten we vijfhonderd kinderen", zegt woordvoerder Karin van der Pol. "Kinderen mogen voetballen, gamen en films kijken. Wat er in een normale kinderopvang ook gebeurt, maar dan met nog wat extra's." Ook in Eindhoven, Zwolle en Leeuwarden, waar ING kantoren heeft, is opvang. Hoeveel de financiële instelling kwijt is aan de hele operatie wil Van der Pol niet zeggen.

Cateringbedrijf Sodexo heeft zich laten inspireren door ING. "Er zijn verschillende activiteiten, zoals een circusworkshop en catering onder begeleiding. Ouders reageren heel positief", aldus een woordvoerder.

'We komen er wel uit'

De meeste werkgevers en werknemers reageren juist gelaten op de tweede staking. Volgens een woordvoerder van MKB-Nederland, de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, komt het personeel er op de werkvloer vaak wel uit. "Ik denk dat bedrijven het oplossen met thuiswerken of een snipperdag. Zo ging het eerder ook." De organisatie krijgt geen signalen dat bedrijven en werkende ouders in de knoei komen door de stakingen. "Met onderling overleg passen we de schema's en planning op elkaar aan. Dat ging de vorige keer ook goed", zegt ook een woordvoerder van de Rabobank.

Dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem verwacht dinsdag extra drukte doordat ouders met de kinderen naar het park gaan. Het dierentuinpersoneel moet dan wel zelf op zoek naar opvang het eigen kroost, maar de woordvoerder schat in dat dit geen groot probleem is. "Ik zie het bij mezelf ook, ik heb gewoon extra buitenschoolse opvang geregeld."

Meer ouders hebben moeite met staking

Iets minder dan de helft van de ouders steunt de staking. Dat is behoorlijk minder dan bij de eerste stakingsdag begin oktober, toen zo'n 80 procent achter de leerkrachten stond, zo blijkt uit een peiling van Ouders & Onderwijs, een belangenorganisatie voor ouders met schoolgaande kinderen. De meeste moeite hebben de ouders met het feit dat de kinderen weer een dag onderwijs moeten missen.

PO in Actie heeft al 10.000 leden

De nieuwe vakbond PO in Actie heeft in een paar dagen tijd al meer dan 10.000 leden geworven. Dat aantal hoopten de initiatiefnemers eigenlijk pas eind deze maand te bereiken.

De nieuwe lerarenvakbond is bedacht door twee basisschoolleraren, Jan van de Ven en Thijs Roovers, die begin oktober duizenden leraren op de been kregen voor een beter loon en minder werkdruk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden