En weer maakt Dubbeldam een ereronde met Zenith

veiling | Zenith, het paard van springruiter Jeroen Dubbeldam, staat nog steeds in de verkoop. En dus wordt er nog gereden.

ELINE VAN SUCHTELEN

Het is een extraatje. Een van de ererondes, misschien zelfs wel de laatste. Jeroen Dubbeldam rijdt met zijn paard Zenith in de warming-up bak van Jumping Indoor Maastricht. Het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn dat hij met het succespaard, dat hem naar de Europese en wereldtitel bracht, in actie komt.

Zenith is namelijk te koop. Als iemand vandaag een goed bod doet, is hij morgen weg. Aanvankelijk dacht Dubbeldam dat hij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn laatste wedstrijd had gereden op zijn favoriete springpaard. In de strijd om de medailles reed Dubbeldam in de olympische arena tweehonderdste van een seconde buiten de tijd, waardoor hij als topfavoriet het podium miste in Rio.

Na afloop was de 43-jarige ruiter ontroostbaar. De regerend wereldkampioen kon geen woord uitbrengen toen het besef kwam dat hij zijn laatste wedstrijd had gereden op de 12-jarige ruin.

Zenith moet worden verkocht omdat het Springpaarden Fonds Nederland (SFN), de eigenaar van het dier, is opgeheven. De investeerders die geld hebben gestopt in het fonds dat ervoor zorgde dat goede paarden tot en met de Spelen bij Nederlandse ruiters konden blijven, willen hun investering terugzien.

Maar toen Zenith eenmaal online stond voor de internetveiling in september, met een prijskaartje van minimaal 500.000 euro om zijn nek, was er gek genoeg weinig interesse. Het hoogste bod was een 'schamele' 800.000. Terwijl de verwachting was dat het dier tussen de drie tot vier miljoen euro zou opleveren.

Daarom kocht het SFN het paard zelf terug voor 850.000 om via een andere weg een koper te vinden. In de tussentijd kan Dubbeldam er gewoon wedstrijden op rijden. Dus staat de combinatie weer klaar, in de bak op Jumping Indoor Maastricht.

Een ereronde, zoals hij inmiddels al vaker reed. Dubbeldam kwam vorige maand al met Zenith in actie in het Deense Odense, waar hij zesde werd. Een week later in Lyon eindigde de combinatie tijdens een wereldbekerwedstrijd op de negende plek.

In plaats van een planning voor de lange termijn kijkt de ruiter het nu per moment aan. Voor de tijd dat Zenith nog in zijn stal staat - en in staat is om te rijden - komt Dubbeldam op het dier in actie. Wie weet helpen de wedstrijden nog in de zoektocht naar een koper.

Mochten er in Maastricht geïnteresseerden op de tribune hebben gezeten, zijn ereronde van gistermiddag was niet de beste. Zenith gooide er een balk af en viel daardoor niet in de prijzen. Daarmee werd het toernooi voor de Nederlanders geen succes, zonder Oranje op het podium in de Grote Prijs van Maastricht.

Toch was er voor Dubbeldam een klein lichtpuntje. Achter de Belgische winnaar Nicola Philippaerts en de Italiaan Michael Cristofoletti werd de Amerikaan Wilton Porter derde. De 22-jarige Porter heeft de afgelopen zeven maanden samen met zijn broer stage gelopen bij Dubbeldam om de kneepjes van het vak te leren.

Coach Dubbeldam verzocht de toernooidirecteur dringend om de jonge talenten mee te laten doen met de wedstrijd. De broers kunnen volgend jaar een belletje verwachten.

Terwijl paard Zenith na zijn - mogelijk - laatste rondgang met zijn vertrouwde ruiter wordt overgedragen aan de verzorgers, rent Dubbeldam van hot naar her om de jongens te coachen. Zijn paard blijft achter. Het afscheid met de bijbehorende emoties is er al geweest in Rio.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden