En weer krijgen de protestanten het voor elkaar

De vraag drong zich na dit weekend onwillekeurig op. Hoe krijgen hedendaagse protestanten het toch telkens weer voor elkaar?

Eerst was er dat relletje rond Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hem leek het een reuze idee om zondagavond te spreken tijdens de zogeheten Kristallnachtherdenking bij het Amsterdamse stadhuis. Dit evenement is al jaren omstreden, om de simpele reden dat het wordt georganiseerd door het Platform Stop Racisme & Uitsluiting, gesteund door onder meer de Internationale Socialisten en het Palestina Komitee Nederland - stuk voor stuk clubjes die blind solidair zijn met het Palestijnse volk. Dat is hun goed recht. Maar dat uitgerekend zij de herdenking naar zich toe trokken van de pogrom waaronder het Joodse volk destijds zo heeft geleden, is zacht gezegd een beetje mal. Iets minder zacht gezegd: volkomen bespottelijk. Temeer omdat hun bekommernis niet zozeer de gebeurtenissen van 1938 betreft maar het 'oprukkend racisme en ultra-rechtse tendensen' in ons eigen tijdsgewricht.

Dat vonden ze bij het Centraal Joods Overleg ook. Vandaar dat er na een reeks onfrisse incidenten sinds 2011 twéé samenkomsten zijn: een bij het stadhuis en een in de Portugese Synagoge. En echt, je moet veel moeite doen om dat níet te weten. De PKN was zich van geen kwaad bewust. "Ik had het me niet gerealiseerd", zei een woordvoerster tegen het Nederlands Dagblad, "dat er twee herdenkingen waren met elk een ander geluid."

Pas na protesten uit de Joodse gemeenschap besloot de scriba toch die andere bijeenkomst bij te wonen. Heel braaf. Nu nog even de subsidie stopzetten die zijn PKN uitdeelt aan de Kristallnachtherdenking bij het stadhuis. Want, je verzint het niet, via dochterorganisatie Kerk in Actie financieren de protestanten de bijeenkomst van dat platform met die lange naam nog ook.

En dan was er, eerder diezelfde dag, een relletje rond de Preek van de Leek in de Amsterdamse Singelkerk. Dit alleraardigst concept houdt in dat min of meer Bekende Nederlanders de kansel mogen bestijgen. Net echt - behalve dan dat de lekenprediker van dienst de toehoorders niet per se hoeft te onderwijzen in de voorzeide leer.

Ditmaal viel de eer te beurt aan oud-premier Dries van Agt. Dus de organisatie leek het een reuze idee om ruim baan te geven aan een politicus die tegenwoordig niets liever doet dan Israël de oren te wassen? Ja, dat leek haar een reuze idee. Met enige trots schreef stadspredikant Rob Visser op de website: "Omdat de Protestantse Kerk van Amsterdam zich op alle fronten wil inzetten voor minderheden mag tijdens de serie Preek van de Leek een spreker als Van Agt niet ontbreken." Zo'n twintig leden van de Joodse gemeenschap dachten daar anders over. Ze verstoorden het optreden van de oud-premier met spandoeken ('Van Agt, de Joden zijn je zat') en woedende leuzen.

Laatste nieuws: de organisatoren van de Preek van de Leek willen 'in gesprek' met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). "Onze sympathie en ons medeleven met de Palestijnse gemeenschap", zei de stadspredikant in het Nederlands Dagblad, "mag niet in mindering worden gebracht op ons medeleven met de Joodse gemeenschap. Dat ga ik nog maar weer eens herhalen."

Ik zou zeggen: doe uw best, dominee. Ga ik hopen dat ze bij het NIK wél snappen wat u bedoelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden