En weer kopen Fransen Nederlandse winkelcentra

Hoog Catharijne in Utrecht, Alexandrium in Rotterdam en nog elf andere Nederlandse winkelcentra komen vrijwel zeker in Franse handen. Het Franse vastgoedbedrijf Klépierre heeft een bod gedaan op Corio, de beursgenoteerde Nederlandse eigenaar van die centra. Het bestuur, de commissarissen en de grootaandeelhouder van Corio staan achter het bod. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat de overname nog afketst.

Klépierre, dat 125 winkelcentra heeft in dertien landen, betaalt de aandeelhouders van Corio in aandelen Klépierre. Op basis van de koers van eergisteren betaalt het Franse bedrijf 7,2 miljard euro voor Corio: 41,40 euro per aandeel. Dat is ruim 15 procent hoger dan de koers van Corio van afgelopen maandag.

Grootaandeelhouder van Corio is pensioenuitvoerder APG, met een belang van 30,6 procent. Na de overname zal APG een van de grootaandeelhouders van Klépierre zijn. Klépierre is dan de op één na grootste eigenaar van winkelcentra van Europa. Alleen Unibail Rodamco is groter. Dat ontstond in 2007 toen het (eveneens Franse) Unibail het (eveneens Nederlandse) Rodamco inlijfde.

Met de overname krijgt de schaalvergroting in de branche verder vorm. Corio ontstond in 2000 toen het Vastgoedfonds voor Institutionele Beleggers (VIB) samenging met Winkelbeleggingen Nederland (WBN). VIB was mede opgericht door zes pensioenfondsen, WBN was het vastgoedbedrijf van het pensioenfonds ABP.

Na die fusie richtte Corio zich op grote(re) winkelcentra. Het heeft centra in zeven Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Turkije. In Nederland is Corio onder meer eigenaar van de kwakkelende meubelboulevard Villa Arena in Amsterdam en van winkelcentra in Tilburg, Almere, Arnhem en Rijswijk.

Klépierre heeft geen centra in Nederland, maar wel in Frankrijk, België en de Scandinavische landen. Zowel Klépierre als Corio heeft de laatste jaren een aantal kleinere winkelcentra van de hand gedaan. Die hadden meer te lijden van de crisis dan de grote. Dat er in het beheer van de Nederlandse winkelcentra veel verandert, ligt niet erg voor de hand.

De grootaandeelhouders van Klépierre zijn de Franse bank BNP Paribas en de Amerikaanse vastgoedreus Simon Property. Simon kocht twee jaar geleden een groot belang in Klépierre, maar heeft dat belang tot nu toe niet uitgebreid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden