En weer klapt iemand uit de inner-circle van Trump uit de school

Donald Trump met Omarosa in 2016. Hij zou haar hebben getolereerd omdat ze altijd 'geweldige dingen' over hem zei. Beeld REUTERS

Een voormalig medewerkster doet een boekje open over de president. En zijn woede daarover spoort haar alleen maar aan.

Gisteravond kon heel Amerika het horen: hoe de schoondochter van de president in december vorig jaar een ontslagen medewerker van het Witte Huis een baan aanbood bij de herverkiezingscampagne van Donald Trump, met een riant salaris, als ze maar haar mond zou houden over wat ze allemaal had meegemaakt.

Omarosa Manigault Newman, voormalig directeur publieksvoorlichting van de president, gaf de door haar stiekem gemaakte geluidsopname gisteren vrij. "Het klinkt alsof je een paar dingen uit je achterzak kunt trekken", zegt Lara Trump op de opname. "Als je bij onze campagne komt, kunnen we dat natuurlijk niet hebben."

Omarosa - ze staat onder haar voornaam bekend; ze was voor ze voor Trump ging werken al een bekende persoonlijkheid als deelnemer aan zijn reality-programma's - ging er niet op in. Ze schreef een boek over haar teleurstelling, 'Trump, Unhinged' ('Trump, losgeslagen'), dat deze week uitkwam en de president in grote woede deed ontsteken.

Geheimhoudingsverklaring

Medewerkers van de president meldden anoniem dat ze hem hadden aangeraden het boek te negeren, maar Trump besliste anders. Zijn campagne-organisatie sleepte Omarosa voor een arbitrage-tribunaal. Ze zou een geheimhoudingsverklaring hebben geschonden.

In de media is al eerder bericht over zulke verklaringen die medewerkers aan Trumps campagne en later in het Witte Huis moesten ondertekenen. In één versie, van de campagne-organisatie, kon de boete op overtreding oplopen tot 10 miljoen dollar, niet alleen voor uit de school klappen, maar ook voor kwaadspreken over Trump, vicepresident Mike Pence en hun familie.

Op welk punt Omarosa in haar boek echte onthullingen doet en op welk punt ze verzint of overdrijft, is moeilijk vast te stellen. Terwijl ze zichzelf afschildert als een vertrouweling van de president, wist heel Washington dat haar functie eigenlijk niets voorstelde. Ze meldt ook dat het Witte Huis vreest voor het bestaan van een geluidsopname waarop Trump het woord 'nikker' gebruikt; een woord dat in het openbare leven in de VS zo taboe is dat de media het meestal over 'het N-woord' hebben. Volgens Omarosa zou de bekende opiniepeiler Frank Luntz de opname gehoord hebben. Maar Luntz ontkent dat.

Opnamen

Andere smakelijke details blijken weer wel te kloppen, en daarvoor draagt Omarosa bewijs aan: behalve van het vorstelijke aanbod van Lara Trump - 15.000 dollar per maand - maakte ze ook stiekem opnamen van haar ontslaggesprek met stafchef John Kelly en van het meelevende telefoontje van Trump daarna. In het Witte Huis vraagt iedereen die ooit met haar heeft gewerkt zich nu af of ze die gesprekken ook 'in haar achterzak' heeft.

De opname van het ontslaggesprek maakte Omarosa in de Situation Room, de extreem beveiligde ruimte waar de president en zijn adviseurs bijeenkomen als er een crisis is. Voormalige medewerkers van het Witte Huis noemen het verbijsterend dat een medewerker daar zonder toestemming elektronica mee naar binnen kon nemen.

Daarmee heeft het boek van Omarosa hoe dan ook veel verhelderd over het Witte Huis van Donald Trump. Dat de Situation Room beter beveiligd moet worden. Dat dit Witte Huis de klokkenluiderswet negeert, die zegt dat een geheimhoudingsverklaring altijd een uitzondering moet bevatten voor het aan de kaak stellen van machtsmisbruik en verspilling. En dat het Witte Huis iemand in dienst had, voor het hoogst mogelijke salaris, die volgens de president zelf, zoals hij twitterde, vals en lui was, maar werd getolereerd omdat 'ze altijd geweldige dingen over me zei'.

Geen toegang tot staatsgeheimen meer voor Ex-CIA directeur JOhn Brennan

De opwinding over het boek van Omarosa Manigault Newman werd woensdag verdrongen door die over een andere actie van president Donald Trump: hij ontnam de oud-directeur van de buitenlandse inlichtingendienst CIA, John Brennan, de bevoegdheid om kennis te nemen van staatsgeheimen.

Daarmee doorkruist hij de traditie dat oud-inlichtingen-officieren die 'security clearance' houden, uit dank voor bewezen diensten en omdat hun opvolgers op die manier gemakkelijk nog eens advies kunnen vragen. Maar Brennan verdient dat niet meer, volgens Trump, vanwege zijn 'verwarde gedrag' en twijfels over zijn 'objectiviteit en geloofwaardigheid'.

Brennan sloeg terug met een stuk in de Amerikaanse krant The New York Times waarin hij zei dat Trump 'duidelijk steeds wanhopiger zichzelf en zijn naasten probeert te beschermen' en 'poogt iedereen die het waagt hem tegen te spreken, bang te maken'.

Brennan noemde Trumps ontkenningen van samenwerking met de Russen tijdens de verkiezingscampagne 'larie'. Hij is al langer een keihard criticus van de president, maar heeft deze week geen bijzondere nieuwe aanleiding gegeven die dit optreden tegen hem nu zou kunnen rechtvaardigen.

Volgens de Democratische senator Mark Warner is de reden eerder het schandaal rond Omarosa en haar boek. Donald Trump zou met het straffen van Brennan de aandacht daarvan hebben willen afleiden.

Lees ook:

Het feitenvrije presidentschap van Donald Trump

In de eerste anderhalf jaar van zijn presidentschap deed Trump de waarheid 4229 keer geweld aan, zo turfde The Washington Post. Journalisten en media-experts broeden op nieuwe manieren om verslag te doen van hun feitenmijdende president.

Amerikaanse kranten protesteren samen tegen Trump

Op initiatief van The Boston Globe publiceerden meer dan honderd Amerikaanse kranten donderdag hoofdredactionele commentaren waarin het belang van onafhankelijke journalistiek wordt benadrukt. Trouw schaart zich achter deze actie in het commentaar van vandaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden