En weer is Argentinië failliet

Hedgefondsen eisen het volle pond. Zes vragen over het bankroet van Buenos Aires.

Voor de achtste keer in de geschiedenis staat Argentinië te boek als wanbetaler. Het land kwam woensdagnacht in deze toestand omdat het geen akkoord wist te bereiken met een paar schuldeisers uit het vorige bankroet.

Argentinië is dus failliet verklaard?

Nou, failliet... Het land heeft nog reserves in kas, zo'n 29 miljard dollar. Het heeft nu de status 'selected default'; dat betekent dat het bepaalde betalingsverplichtingen niet kan nakomen. Uiterlijk gisteren had 500 miljoen dollar aan rente over staatsschuld de deur uit gemoeten. De Argentijnse schatkist mag die nu niet uitkeren, heeft de Amerikaanse rechter bepaald, omdat er geen overeenkomst ligt met die paar schuldeisers.

Wie zijn die dwarsliggende schuldeisers?

Dat zijn twee Amerikaanse hedgefondsen, NML Capital en Aurelius Capital Management. Zij kochten in het vorige bankroet van Argentinië in 2001 voor weinig geld staatsobligaties op. In 2005 en 2010 is de staatsschuld van het land geherstructureerd. Schuldeisers namen genoegen met tot 70 procent afwaardering van de leningen. Maar niet iedereen ging daarin mee. 93 procent tekende, 7 procent niet. De twee fondsen horen bij die kleine minderheid.

Wat willen de twee hedgefondsen?

Zij willen volledig terugbetaald worden. Daartoe voeren ze een jarenlange juridische strijd in de VS. De Amerikaanse rechter heeft ze half juni gelijk gegeven. De kwestie valt onder Amerikaans recht, omdat een deel van de obligaties van Argentinië in de Verenigde Staten is uitgegeven. Het IMF heeft in het verleden geprobeerd deze 'onhandigheid' in het internationale kapitaalverkeer te repareren, maar dat is een complexe opgave.

Twee schuldeisers, daar heeft Argentinië toch wel geld voor?

Ja. Het zou gaan om ongeveer 1,5 miljard dollar. Dat is op te brengen. Maar de regering is bang dat betaling de deur openzet voor de andere schuldeisers die wel hebben meegewerkt, om alsnog hetzelfde te eisen. Kleine lettertjes in de contracten geven daar ruimte voor. Dan kunnen de claims oplopen naar 20 miljard dollar. Dat is te veel, dan is het land wel letterlijk failliet.

Wat nu?

De clausule waar die kleine lettertjes in staan, verloopt eind 2014. Tijdens de koortsachtige onderhandelingen afgelopen dagen kwam een uitweg aan de orde. Argentijnse banken moeten gezamenlijk een garantie afgeven om de hedgefondsen ervan te overtuigen dat ze hun geld terugkrijgen. De fondsen vragen dan als tegenprestatie de rechter om de uitspraak op te schorten tot in 2015. Of dat gaat lukken, is nog niet bekend.

Wat zijn de gevolgen voor de Argentijnse economie?

Burgers en bedrijven in het land maakten zich tot nog toe drukker over de hoge inflatie van rond de 12 procent en de kwakkelende economie dan om een mogelijk bankroet van de overheid. Heel anders dan in 2001, toen het land echt aan de grond zat en er grote sociale onrust was. Het uitblijven van een overeenkomst helpt echter niet. De peso zal verder in waarde zakken, waardoor de prijzen nog verder oplopen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden