En weer een faillissement in thuiszorg

FNV: Al 26.000 verloren banen

ALWIN KUIKEN en REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Wat staat de thuiszorg nog te wachten? Dat lijkt een beetje de vraag sinds deze week opnieuw een grote aanbieder failliet ging. Was het eind vorig jaar het West-Brabantse Thebe, nu is het Pantein-Vivent, dit keer in Oost-Brabant.

Bij Thebe verloren een kleine tweeduizend medewerkers hun baan, bij Pantein-Vivent staan nog eens 1800 banen op de tocht.

Als gevolg van de rijksbezuiniging van ruim 30 procent op huishoudelijke hulp, die 1 januari inging, komen er bij brancheorganisatie Actiz bijna elke week berichten over ontslagen binnen. De teller staat inmiddels op een kleine twintigduizend zorgmedewerkers die hun baan zijn kwijtgeraakt. De onlangs in het leven geroepen 'ontslagteller' van FNV Zorg & Welzijn rept zelfs al over 26.000 verloren banen.

Niemand weet waar dit eindigt, zegt Karim Skalli, woordvoerder van FNV Zorg & welzijn. Hij noemt het een teken aan de wand dat veel zorgorganisaties, net als Pantein-Vivent, hun thuiszorgafdeling in een aparte bv hebben ondergebracht. Een zorgorganisatie kan dan de noodlijdende poot afstoten zonder dat de financiële klappen worden opgevangen door de rest van de organisatie. De vakbond onderzoekt nu hoeveel organisaties zo'n constructie hebben opgetuigd.

Wat thuiszorgmedewerkers verder niet helpt, is dat de tekst van de nieuwe cao voor verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) nog steeds niet rond is. Bonden en werkgevers steggelen nog over een bepaling waarin staat dat gemeenten niet onder de cao mogen aanbesteden. De werkgevers willen alleen akkoord gaan met hogere salarissen, als ze het eens zijn met de precieze tekst van de bepaling. De bonden vinden dat flauw: over (iets) hogere salarissen was volgens FNV Zorg & welzijn overeenstemming.

Zonder een absolute ondergrens staat het gemeenten vrij om de laagste bedragen te bieden, zegt brancheorganisatie Actiz.

De vraag of hogere salarissen verstandig zijn in een tijd waarin 32 procent op huishoudelijke hulp wordt bezuinigd, noemt de bond niet gerechtvaardigd. "Zorg moet wel voldoende kwaliteit hebben, en dat kost geld", zegt Skalli.

Of de 1800 medewerkers van Pantein-Vivente nog van die paar euro extra per uur zullen profiteren, is onzeker. Deze week heeft de Brabantse Zorggroep ZuidZorg zich bereid getoond het bedrijf grotendeels over te nemen. Voor 1450 van 1800 huishoudhulpen ligt een halfjaarcontract klaar met een lager uurloon. Het personeel heeft daar 'pissig' op gereageerd, aldus Skalli.

De koop gaat alleen door als vrijwel alle twintig gemeenten waar Pantein-Vivente een contract mee heeft, zich voor 20 januari bereid tonen met ZuidZorg in zee te gaan. Den Bosch (goed voor 20 procent van de omzet) liet al weten daarvan nog niet overtuigd te zijn. De gemeente heeft ook contracten met andere aanbieders, en mogelijk hebben zij betere voorwaarden.

Curator Floris Dix, die weken in stilte aan overname door ZuidZorg werkte, heeft goede hoop dat de gemeenten akkoord gaan. "Ons plan zorgt voor maximaal behoud van werk en voortzetting van de zorg aan ruim zesduizend cliënten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden