En tussendoor nog eventjes gratis 'scheeftrouwen'

Enquête: Aangekleed huwelijk op gemeentehuis is uit de tijd

Zetten we straks in een kaal kantoortje onze handtekeningen onder de huwelijksakte, en klaar? Op menig stadhuis heerst de opvatting dat de ceremonie bij het burgerlijk huwelijk uit de tijd is, blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek.

De vereniging van trouwambtenaren Drenthe enquêteerde Burgerzaken bij alle gemeenten in de provincie. De helft ziet een plechtigheid met ontvangst door de bode en toespraak van de trouwambtenaar als 'een achterhaald fenomeen'.

"Trouwen op het gemeentehuis is een tussendoortje aan het worden", reageert verenigingsvoorzitter Harry Dijkstra. Hoewel verrast door de uitkomst constateert hij dat die past in een trend. "Bruidsparen die het kunnen betalen, komen gratis trouwen, zzp'ers verhuren zich als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand (babs) en gemeenten hebben het goedkope 'administratieve huwelijk' ingevoerd", somt hij op.

Voor de ceremonie neemt de waardering af, ervaren de echte 'babsen'. Gemeenten investeren weinig in hen. Zo verschilt de beloning nogal, van 13 tot 33 euro per uur. Het steekt schril af bij Amsterdam, waar de trouwambtenaar 120 euro per huwelijk ontvangt plus een onkostenvergoeding van 30 euro.

De vereniging in Drenthe, de oudste organisatie van babsen in Nederland, vindt dat het ambt en de bruidsparen die hen wel waarderen, beter verdienen. Hoe eervol ook, het moet volwaardig zijn, wierpen de Drentse trouwambtenaren gisteren op bij een symposium in Beilen. Ze willen met zusterorganisaties druk uitoefenen op gemeenten voor een herwaardering van hun vak en uniformiteit.

Een domper is dat minister Plasterk (binnenlandse zaken) niet voelt voor een wetswijziging om een stokje te steken voor de run op het gratis trouwen. De trouwambtenaren willen dat het kosteloos huwelijk is voorbehouden aan paren die het niet kunnen betalen. En dan met alles erop en eraan. Net als 'scheefhuren' zou ook 'scheeftrouwen' aangepakt moeten worden, betoogde Frances Koen-Struys, beëdigd trouwambtenaar in Midden-Drenthe. "Het is toch niet de bedoeling dat een bruidspaar in een limo komt voorrijden en wij, de belastingbetalers, voor de kosten opdraaien?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden