En toen ...... werden we uitgeschakeld door Luxemburg

Thuis, in het Limburgse Bunde, bewaart Piet Giesen in een kastje al vier decennia lang enkele herinneringen aan zijn voetbalhoogtepunt, dat voor het Nederlands elftal ook veertig jaar later nog altijd het absolute dieptepunt is: zijn eerste en enige interlandshirt, het Bondsinsigne dat een international na zijn debuut krijgt ('Het Haasje'), diverse krantenverslagen en een cassettebandje met hierop het radioverslag van Nederland-Luxemburg (1-2) uit de mond van de NCRV-coryfee Dick van Bommel.

Matty Verkamman

Piet Giesen mag die relikwieën af en toe nog graag bekijken. Goed, hij is dan maar één keer international geweest, maar hoe dan ook heeft hij voor eeuwig een plaatsje in het nu 99 jaar bestaande en intussen tot 659 spelers uitgedijde leger van Oranjespelers.

Op 31 oktober 1963 kan Oranje zich plaatsen voor de kwartfinale van het EK. Vrijwel niemand twijfelt aan een succes, want het nietige Luxemburg is in de Kuip de tegenstander. Maar mooi dat het toch mis gaat. De net achttien geworden debutant Piet Giesen van PSV speelt als rechtsbuiten zo voortreffelijk dat de 45000 toeschouwers zijn naam langdurig scanderen. Maar ook hij kan het Nederlands elftal niet over de drempel tillen. Luxemburg wint door twee blunders van Tonny Pronk (afgestraft door ingenieur Camille Dimmer) met 2-1, bondscoach Elek Schwartz is verbijsterd en zoekt met vochtige ogen de kleedkamer op.

In een bijna surrealistisch te noemen sfeer wordt Giesen met lof overladen. Het geeft hem een buitengewoon dubbel gevoel. Hoe is dit mogelijk? Waarom heeft hij als enige de pannen van het dak gespeeld? Waarom bakte de kern van Ajax en Feyenoord er helemaal niets van? En waarom kreeg hij na zijn prachtige spel in de eerste helft, na de rust vrijwel geen bal meer? Het zijn vragen die door zijn hoofd spoken, tot de kleine Bondsvoorzitter Toontje Schröder hem in zijn gepeins komt verstoren. 'Hier Piet, je haasje. Je hebt 'm ten volle verdiend. Trouwens, we zijn nu allemaal het haasje.' Twee meter verderop zit de ontgoochelde doelman Eddy Pieters Graafland. Ook voor hem heeft Schröder een cadeautje. Eddy PG heeft zojuist zijn 25ste interland gespeeld. Bij dat jubileum heeft de Bond een vast cadeau: een zilveren sigarettenkoker. Rokende voetballers, dat is in 1963 voor de Bond nog altijd een mooie combinatie.

Wanneer het cassettebandje van Piet Giesen nog eens wordt afgedraaid, valt op dat het publiek in 1963 heel lang steun blijft geven aan de toch onvoorstelbaar falende ploeg. Oranje domineert uiteraard het duel, maar kan amper een gaatje vinden in de Luxemburgse verdediging. Maar wanneer blijkt dat de voor de geblesseerde Feyenoorder Pummy Bergholtz opgeroepen Piet Giesen van meet af aan een plaag is voor de Luxemburgse linksback Nico Hofstetter, beginnen de tienduizenden zijn naam te roepen. Wanneer het in vroeger jaren eens even niet liep bij Oranje, ging het legioen 'Abe-Abe' roepen. Op die toon klinkt nu het 'Gie-sen-Gie-sen'.

In de vijfmansvoorhoede is Giesen de derde Piet. Naast rechtsbinnen Henk Groot, zijn linksbinnen Piet Keizer en middenvoor Piet Kruiver opgesteld. De vijfde aanvaller is Ajax-linksbuiten Peet Petersen. Bij alle Pieten maakt Dick van Bommel van hem een vierde Piet. Van Bommel zit doorgaans bij het zaterdagvoetbal. Deze avondwedstrijd ('onder de fraaie lichtbundels van het Stadion Feyenoord') wordt op woensdag gespeeld en Van Bommel kan dus niet meteen al alles weten van die zondagse semiprofs. Maar gek is het wel om hem steeds weer over Piet Petersen te horen vertellen.

Men kan niet beweren dat het Nederlands elftal vooraf niet is gewaarschuwd. Officieel gaat het in de Kuip om een thuiswedstrijd voor de Luxemburgers. Zeven weken eerder speelt Oranje in het Olympisch Stadion de eerste partij tegen de jongens uit het Groot-Hertogdom. Ook dan is al sprake van een flater: 1-1. Maar goed, die uitslag zal in Rotterdam worden uitgewist. Hiertoe schrapt Elek Schwartz zeven spelers die in Amsterdam zo nadrukkelijk hadden gefaald. Het zijn krasse maatregelen van de bondscoach, die op de dag van de wedstrijd in De Volkskrant aangeeft dat hij het af en toe ook niet meer weet. Schwartz geeft zelfs ruiterlijk toe dat hij zich een jaar eerder bij de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen aartsrivaal België grotendeels door de morrende meute journalisten heeft laten leiden. 'Voor die wedstrijd ben ik bezweken voor enkele kranten. Zij wilden Charly Bosveld, zij kregen Charly Bosveld. Zij vroegen om Jan Villerius, ik stelde Jan Villerius op. Zij vroegen waarom ik Frits Soetekouw nooit een kans gaf, welaan, dan ook maar Frits Soetekouw in het elftal. Maar het was een ramp-elftal, meneer.'

Maar goed, Luxemburg -dat moet kunnen. KNVB-secretaris Lo Brunt is zo optimistisch dat hij in Londen met zijn Deense collega de data prikt voor de kwartfinales. In plaats hiervan wordt het dus Luxemburg-Denemarken -de kwartfinale die de Denen pas na een beslissingswedstrijd in Amsterdam zullen winnen.

Op dat moment beperkt Piet Giesen zich al weer tot zijn dagelijks werk in een magazijn van Philips en tot zijn voetbalactiviteiten voor PSV. Nooit meer krijgt hij een tweede kans in Oranje. Hij piekert zich suf wat hij zoal moet doen voor een tweede interland. Zijn PSV-maatje en Oranjecaptain Fons van Wissen legt hem al tijdens de nachtelijke terugreis na Luxemburg-Nederland uit dat zijn sublieme spel zeker ook een nadelige kant had: die gasten van Ajax en Feyenoord vonden het maar niks dat die onbekende debutant zo geestdriftig werd bejubeld....

Dat laatste is ook Volkskrant-verslaggever Ben de Graaf opgevallen. In zijn krant schrijft hij: 'Giesen was de beste man in de voorhoede. Was het opzet van de vaste kern dat deze Limburger na de rust praktisch geen enkele behoorlijke bal meer kreeg toegespeeld?'

Jaren later zullen Ben de Graaf en Piet Giesen bij toeval goede maatjes worden. Op Mallorca ontmoeten ze elkaar op vakantie. Ze blijken een passie te delen: biljarten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden