En toen werd het even stil in de Nipkow-jury

In de Nipkow-jury hadden we ook dit jaar weer heel wat te emmeren, maar toen 'Ramses' ter tafel kwam, viel er een doodse stilte. Een historisch moment, nooit eerder gebeurd. Stilzwijgend waren we het er als tv-critici over eens dat deze Avro-dramaserie zonder meer een nominatie verdiende voor de Zilveren Nipkowschijf.

Wat moesten we er nog over zeggen? Een prachtige hoofdrol van Maarten Heijmans, een jonge toneelacteur die nu is doorgebroken naar het grote publiek. Hij zingt, drinkt, danst en vrijt als Ramses Shaffy zelf: een vlinder in de nacht. En dan die mooie documentaire-achtige beelden van het Amsterdamse (nacht)leven die regisseur Michiel van Erp er doorheen monteert. Alsof je naar een artistieke impressie kijkt van de Amsterdamse incrowd in de swinging sixties. Heijmans = Shaffy, noteerde deze krant.

En toen waren er nog veertig titels op de groslijst over. Mijn hemel, wat een stress! Maar gelukkig, veel kandidaten vielen snel af omdat ze te weinig steun kregen. Of, zoals een van de juryleden het uitdrukte: "Er zijn zoveel programma's van bijzonder niveau dat we de lat heel hoog kunnen leggen." Helaas verdween ook 'De Prooi' (Vara) onder die lat. Dat de serie een goed inkijkje geeft in de bancaire jungle, wilde iedereen wel beamen, en dat Pierre Bokma ABN Amro-topman Rijkman Groenink mooi neerzet als megalomane bankier, ging er ook nog in, maar dat slót... De koortsige droom van Rijkman Groenink op de tonen van Bachs 'Erbarme Dich' was 'onrealistisch en pompeus', vond de meerderheid, een 'afknapper'.

Over 'De kwis' waren we het snel eens. Die moet op de nominatie-lijst. De satirische Vara-show, ooit begonnen als onderdeel van 'Langs de Leeuw', heeft bewezen heel goed op eigen benen te kunnen staan. "Een nieuwe vorm van vermaak op de nogal lauwe zaterdagavond", riep de één. "Slim, snel actueel en bijzonder grappig", meende de ander.

Ook op Jelle Brandt Corstius zijn we nog niet uitgekeken. De VPRO-journalist heeft ons in 'De bergen achter Sotsji', zijn vierde reisserie, nogmaals verrast met mooie, door Hans Pool geregisseerde beelden. De kijker krijgt de indruk dat hij de ziel van de Rus heeft geproefd, dankzij het vertrouwen dat Brandt Corstius met zijn beheersing van het Russisch weet te winnen. Authentieke mensen, daarover gaat het vaak op de Nederlandse tv, maar in Rusland heeft Brandt Corstius ze volop gevonden. Geen autoriteiten of deskundigen, wel een Georgiër die zijn tuin elk jaar kleiner ziet worden omdat Rusland zijn grenzen steeds een beetje opschuift. Je voelt de onvrijheid en kneveling, en toch houden de bewoners van de voormalige Sovjet-staten van hun onderdrukkers, of ze nu Stalin of Poetin heten. Dat raadsel bleef, ook na de slotaflevering.

Drie genomineerden. Er volgt nog een stemronde, waarna de jury op 4 juni de winnaar bekendmaakt. Twee tv-makers zijn nú al zeker van een prijs. Humberto Tan krijgt een eervolle vermelding voor zijn 'RTL Late Night' en 'Zomergasten' (VPRO) een Ere-Nipkowschijf voor het gehele oeuvre. Een kwarteeuw is 'Zomergasten' nu op tv en ongeveer net zo lang discussiert de Nipkow-jury al over een prijs. Daarom, genoeg gepraat nu: een schijf voor de Parel van Hilversum.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden