En toen waren er nog maar vijf noordelijke witte neushoorns

Een witte neushoorn in Kenia.Beeld thinkstock

Ze worden al jaren beschouwd als zeer bedreigde diersoort, maar het voortbestaan van de noordelijke witte neushoorn is inmiddels echt een dubbeltje op zijn kant. Eén van de laatste zes noordelijke witte neushoorns ter wereld is dit weekend overleden in een safaripark in de Amerikaanse stad San Diego. De neushoorn leed aan ouderdomskwalen en is ongeveer 44 jaar geworden.

In het wildpark van San Diego leeft nu alleen nog een oude vrouwtjes-neushoorn. Randy Rieches van het safaripark noemt het verscheiden van neushoorn Angalifu een 'verschrikkelijk verlies voor ieder van ons'. "Niet alleen omdat hij hier in het park zo geliefd was, maar ook omdat zijn dood het uitsterven van deze prachtige soort dichterbij brengt."

De verzorgers hebben sperma van de neushoorn verzameld. Dat hopen ze in de toekomst te kunnen gebruiken als er betere voortplantingstechnieken zijn ontwikkeld. De noordelijke witte neushoorn is door stropers bijna geheel uitgeroeid. De dieren worden voornamelijk gedood om hun hoorns, die een geneeskrachtige substantie zouden bevatten.

In de jaren 70 en 80 liep de populatie hierdoor terug van 500 naar een schamele 15 neushoorns. Begin deze eeuw leek de aanwas zich weer enigszins te herstellen, maar in 2003 is het stropen weer toegenomen. In het wildpark van San Diego leefden eerst drie noordelijke witte neushoorns, maar in 2007 overleed neushoorn Nadi en de dieren planten zich niet goed voort in gevangenschap.

Op dit moment zijn er wereldwijd nog maar vijf noordelijke witte neushoorns over: één in het wildpark van San Diego, één in een Tsjechische dierentuin en de drie overige dieren in een reservaat in Kenia. De Keniaanse neushoorn Sudan is nu het enige mannetje van zijn bijna uitgestorven soort en de enige die nog voor nakomelingen kan zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden