En plots zit ik op een paard in de sneeuw

Voor mensen met reiskriebels maar zonder bestemming in gedachte is er Skyscanner. Een paar keer klikken en je bent zomaar in Kirgizië.

Bisjkek. Weet u het op de kaart aan te wijzen? Ik tot voor kort ook niet. Toch kreeg ik ineens ontzettend veel zin om er naartoe te gaan.

Dat ging zo. Ik wilde op reis, maar wist niet goed waar naartoe. Tot een collega me op Skyscanner wees, een reiswebsite waarvan ik altijd al dacht en hoopte dat ie er eens zou komen. Want: perfect voor mensen die niet weten waar ze naartoe willen.

De formule is simpel. Je vult je gewenste vertrekvliegveld en reisdata in en klik, de site zet alle tickets van goedkoop tot duur voor je op een rij.

Natuurlijk, bovenaan staan Parijs en Berlijn. Maar tussen de bekende Europese steden staan ook exoten. Zo zie ik die avond ineens een stad staan die ik niet kan plaatsen, maar me meteen exotisch in de oren klinkt. Bisjkek. Retour voor nog geen driehonderd euro.

Ik zie palmbomen voor me, voel de zon op m'n huid en denk aan Aladdin, al heb ik geen idee waar Bisjkek ligt. Even naar Google. Het blijkt de hoofdstad van Kirgizië, een voormalige Sovjetstaat ingeklemd tussen Oezbekistan, Kazachstan, China en Tadzjikistan. Centraal Azië. Voor mij totaal onontgonnen gebied.

Bevangen door reiskriebels en het spannende idee dat ik er over twee weken kan rondlopen, zoek ik in de avonduren verder. De palmbomen streep ik door in mijn hoofd, Aladdin ook.

Ik blijk aan bergen te moeten denken. Heel veel hoge bergen, met eeuwige sneeuw op de toppen. Herders te paard die er hun schapen, koeien en yaks doorheen loodsen. Nomaden. Lenin nog steeds op zijn sokkel. En een groot meer, met nederzettingen op de bodem en dat ondanks de hoogte nooit bevriest.

Meteen boeken, juicht alles in me.

Maar op Google zie ik ook andere foto's. Naast vredige nomadententen in de wei en tevreden kijkende bergwandelaars, komen plaatjes in beeld van uitgebrande auto's, mannen met geweren, bebloede agenten en tanks in de straat. Beelden van de volksopstand in 2010, toen de president werd verdreven. In 2005 demonstreerde de bevolking ook. In hetzelfde ritme zou het zomaar weer raak kunnen zijn.

Toch maar Portugal?

Daarvoor kriebelt het al te veel. Ik besluit het reisadvies van de overheid te bekijken. 'Aardbevingsgevoelig gebied.' 'Etnisch geweld kan onverwachts oplaaien. Dreiging van terrorisme latent aanwezig.' Eindoordeel: 'Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden'.

Ik slik even. Maar mijn ogen blijven hangen bij de twee woorden 'bepaalde gebieden'. Als ik daar niet naartoe ga, dan moet het goed gaan. Bovendien gaat het om plaatsen in het zuiden. Die kant wilde ik toch al niet op.

Inmiddels kan ik al van alles over Kirgizië vertellen. Dat hoofdstad Bisjkek vlakbij de grens met Kazachstan ligt. Dat Amerika tot voor kort via de vliegbasis bij Bisjkek goederen naar Afghanistan vloog. Dat het Przewalskipaard vernoemd is naar een Russische ontdekkingsreiziger, die begraven ligt aan het grootste meer van het land. Hij had er in de buurt water gedronken, kreeg tyfus en stierf.

Dan geeft mijn chef groen licht voor twee vrije weken. Niets hoeft me meer tegen te houden - ook geen visum, want als Nederlander heb je genoeg aan een stempel bij aankomst. Boeken dus, of niet? Als ik 's avonds met de muis boven het boekknopje zweef, slaat de twijfel toe. Waar begin ik aan? Wat moet ik daar?

Een week later kijkt een man me indringend aan. Hij bladert wat, voelt aan een paar blaadjes en zet het verlossende stempel in mijn paspoort. Ik mag doorlopen en daar sta ik: officieel op Kirgizische bodem.

Eén keer vraag ik me nog af waar ik aan begonnen ben. Dat is amper vijf minuten na die stempel. Het is tegen half zes 's ochtends. Het vliegveld is leeg en oogt zwaar gedateerd. Bussen rijden nog niet. Dat weet ik, en dat weten de taxichauffeurs. Als een wolk sprinkhanen omringen ze me, of ik nu de gang uitloop of richting wc's. Maar bij die ene keer blijft het. Daarna volgen alleen nog heel veel Skyscanner-bedankt-momentjes. Als ik op het centrale plein in Bisjkek zie hoe iele soldaten wisselen van de wacht, de benen een dikke honderd graden de lucht in zwiepend. Als ik op een boot over het kobaltblauwe Issyk-Kul-meer vaar terwijl Russische popmuziek uit de boxen schalt.

Spannend wordt het als ik in een oude Sovjetjeep over stenige wegen de bergen inrijd en het onderweg donker wordt. En overweldigend als ik de volgende ochtend in het daglicht zie in welke vallei ik heb geslapen. Besneeuwde bergtoppen, een kolkende rivier vol grote keien en een kudde paarden die langs de berghut trekt.

Een paar dagen later zal ik zelf op een paard zitten. Met een gids en twee Fransen trek ik dwars door hordes schapen, ezels en koeien omhoog de bergen in. Na de weides moeten de hoefijzers over zompige paadjes met smeltende sneeuw. In de verte zien we het Song Kulmeer. Donkerblauw. Bevroren.

Als we in het gras picknicken met een herder, voel ik m'n wangen omhoog kruipen. De zon prikt door de wolken, de yaks grazen in de verte en ik zie bergen, heel veel bergen. Hier, ver van kabels en elektriciteit, prijs ik het internet. Zou ik hier anders ooit hebben gezeten?

Ook Kirgizië zou blij moeten zijn met het internet, ontdek ik. Ik blijk lang niet de enige die door Skyscanner op dit land is gestuit. De Britse ingenieurs Guy en Sunny wilden fietsen, maar Schotland vonden ze niet zo spannend. Toen ze de ticketprijzen zagen, kozen ze voor een tocht van Tadzjikistan naar Kirgizië. En Pierre, de Fransman die even geen bedrijfsstrategieën wilde uitstippelen, boekte na het zien van de prijs binnen een dag. Geen van ons heeft spijt.

KLM-budgetzoeker

Voor fervente KLM-vliegers gaat het zoeken van goedkope tickets sinds kort makkelijker door de optie 'zoek op budget'. Kies voor een nabijgelegen vliegveld, selecteer data en maximum bedrag en de KLM zet de vluchten op een rij.

www.klm.nl

Studententickets

Jongeren tot 26 jaar en studenten tot 33 jaar (bestaan ze nog?) kunnen speciale studententickets boeken bij Kilroy Travels, een van oorsprong Scandinavisch studentenreisbureau. Handig, want de tickets zijn vaak goedkoper, lang geldig, stopovers zijn flexibel en de vliegdata kun je wijzigen. www.kilroytravels.nl

Verrassingsreis

Voor wie liever niet vliegt, maar wel graag verrast wilt worden en tijd heeft, biedt de ANWB 22-daagse verrassingsreizen aan. Er zijn fiets- en autotochten door West-Europa en overnachten gebeurt op een camping. Verder verklapt de toeristenbond niets.

www.anwbledenreizen.nl/ kampeerreis/west-europa/ 22-daagse-verrassingsreis

Wat is Skyscanner?

Het was de frustratie van de Britse wis- en informatiekundige Gareth Williams: het was onmogelijk om snel te zien hoe hij het goedkoopst naar zijn broer in Frankrijk kon vliegen. Hij besloot alle ticketprijzen op één site te verzamelen: Skyscanner. Voordeel: de site linkt je slechts door naar de site van de vliegmaatschappij. Je betaalt niet extra zoals bij andere site

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden