En plots schiet de roebel weer omhoog

Een vrouw die haar Russische roebels in ontvangst neemt bij een wisselkantoor op de Krim. Beeld epa
Een vrouw die haar Russische roebels in ontvangst neemt bij een wisselkantoor op de Krim.Beeld epa

Het is ook niet goed, of het deugt niet. De duizelingwekkend snelle waardedaling van de Russische roebel vorig jaar, veranderde in februari in een stijging. En de laatste weken gaat ook die stijging hard. En dat plaatst de regering-Poetin voor een heel nieuw probleem. De opkrabbelende munt dreigt een gat in de begroting te slaan.

De afgelopen week alleen al steeg de roebel met 9 procent ten opzichte van de dollar. Een dollar levert vandaag zo'n 52 roebel op. Vorig jaar juli, voor de Russische munt aan zijn duikvlucht begon, was een dollar 34 roebel waard. Half januari, toen de roebel zijn dieptepunt bereikte, stond een dollar gelijk aan 69 roebel. De munt leed vorig jaar zwaar onder de crisis in Oekraïne, gevolgd door westerse sancties en door Russische tegensancties, die ook in eigen, Russisch vlees snijden.

Zo dreef de ban op Europees groente en fruit en varkensvlees de voedselprijs op. Daarnaast werd de Russische economie hard getroffen door de halvering van de olieprijs vorig najaar. De Russen verdienen hun geld met het oppompen van olie en gas; die twee zijn goed voor 70 procent van de Russische export.

Nu stabiliseert de olieprijs en lijkt het conflict in Oekraïne te kalmeren. Dus stijgt roebel in waarde. Maar er is meer. De rente in Rusland staat ongekend hoog: 17 procent aan het begin van dit jaar, op 14 procent nu. Die hoge rente is een bewuste strategie van de Russische centrale bank om de munt te ondersteunen. Want kom maar eens om dit soort percentages in de rest van de wereld, waar soms zelfs negatieve rente wordt gerekend. Voor het Russische tarief kun je als investeerder wel wat risico lopen. Veel scepsis ontmoette centralebankpresident Elvira Nabiullina eerder; haar renteverhoging zou kansloos zijn.

Sterke roebel heeft ook nadelen
Maar nu blijkt dat ze het hem heeft geflikt. Die zwakke roebel was een ramp voor het land. Consumenten moesten iedere maand weer meer betalen voor hun dagelijkse boodschappen. En producten importeren werd een kostbare kwestie; in het eerste kwartaal kocht Rusland voor maar liefst een derde minder aan producten in het buitenland, maakte de douane begin deze week bekend.

Maar een sterkere roebel is weer niet goed voor de export; die maakt Russische waar duurder en dus minder aantrekkelijk voor buitenlandse kopers. Bijkomend probleem is dat Russisch exportproduct nummer een, olie, in dollars wordt afgerekend. De pijn van de rap dalende olieprijs werd voor de Russen deels verzacht door hun zwakke munt. Immers, de prijs in dollars daalde, maar gerekend in roebels bleef hij vrij stabiel.

Nu de roebelkoers oploopt, dalen de olie-inkomsten en dreigt de regering-Poetin op te lopen tegen een begrotingstekort. En dat in een economie die er verre van florissant voorstaat. Dit jaar krimpt de economie met 3 tot 4 procent, is de verwachting, de inflatie staat op 17 procent. En de westerse sancties tegen Rusland zijn onverminderd van kracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden