En opnieuw houdt een club het voor gezien

honkbal | Geldgebrek doet de Haarlemse club Kinheim de das om. Maar het probleem zit mogelijk dieper. Heeft honkbal nog wel toekomst in Nederland?

Kinheim legde twee weken geleden het verzoek neer bij de honkbalbond KNBSB om uit de hoofdklasse te stappen. De club wil een niveau lager spelen, in de overgangsklasse. De reden is het vertrek van een groot aantal spelers en het ontbreken van financiële middelen voor vervangers, zei het clubbestuur in een reactie.

Kinheim zag liefst 21 spelers de poort van het Pim Mulierstadion uitlopen zonder dat daar nieuwe spelers voor terugkwamen. Onder de vertrekkers zijn internationals Tom Stuifbergen (DSS), Dudley Leonora (Pioniers) en Sander Paap (Pioniers).

De honkbalbond liet weten dat er geen teams zijn die de opengevallen plek van Kinheim willen en kunnen innemen. Dat zou betekenen dat de hoofdklasse komend seizoen waarschijnlijk uit slechts zeven ploegen bestaat.

Kinheim en de bond hebben tot eergisteren nog geprobeerd een oplossing voor het ontstane probleem te vinden. Zonder resultaat blijkt nu. Technisch directeur Gijs Selderijk van KNBSB zei op www.honkbalsite.com dat het vooral een 'vervelende ontwikkeling' is voor de Haarlemse club.

Reden voor het terugtrekken is volgens Kinheim het gebrek aan financiële middelen. De club vond voor jaargang 2017 geen nieuwe sponsoren, verduidelijkte het bestuur gisteren op de lokale zender NH. Dat was voor de topspelers van Kinheim aanleiding elders onderdak te zoeken.

Indirect wees het bestuur een beschuldigende vinger naar de vertrekkers. "Als er een aantal topspelers was gebleven, hadden wij het team aan kunnen vullen met spelers uit het eigen 'rookieteam', maar die spelers hebben te weinig ervaring om in de hoofdklasse te spelen."

Kinheim was sinds 1989 onafgebroken actief in de hoofdklasse. De Haarlemmers werden vier maal landskampioen in die periode. De eerste keer was overigens in 1978, de laatste titel dateert van 2012. Kinheim plaatste zich sinds 2006 onafgebroken voor de play-offs en bereikte in de laatste elf seizoenen vijf keer de Holland Series, de titelstrijd om het landskampioenschap. Kinheim was in Europa eveneens succesvol. Het won de Europacup 1 in 2007 en was drie keer de beste in de Europacup 2: 1994, 2001 en 2002.

Onduidelijk is daarmee ook de toekomst van het Pim Mulierstadion. Kinheim was sinds 2010 de vaste bespeler van het sportcomplex dat in 2012 werd gebruikt voor het EK. Het is met het stadion van Neptunus in Rotterdam de grootste honkbal-accommodatie in Nederland. Het Pim Mulierstadion was tot 1994 de thuishaven van een andere roemruchte Haarlemse club, Nicols. Die vereniging ging datzelfde jaar failliet.

De problemen bij Kinheim staan niet op zichzelf. Voormalig honkbal-coryfee en tegenwoordig algemeen directeur van AZ, Robert Eenhoorn, maakte recentelijk nog maar eens duidelijk dat de honkbalsport in Nederland eigenlijk geen recht heeft op het predicaat 'professioneel'. Volgens Eenhoorn "draait het veelal om liefdewerk, oud papier". Spelers en coaches moeten het in de meeste gevallen doen met een onkostenvergoeding, constateerde hij.

Vorig jaar ging hoofdklasser ADO uit Den Haag failliet. De club stond onder druk vanwege teruglopende ledenaantallen en stijgende kosten. ADO was in 1992 Nederlands kampioen en won het jaar daarop de Europacup 1. In 2012 verdween een andere grote club: het Rotterdamse Sparta-Feyenoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden