En opnieuw hangt escalatie in de lucht

Een huis in Asjkelon is gehavend door een raket die werd afgevuurd vanuit de Gazastrook Beeld EPA
Een huis in Asjkelon is gehavend door een raket die werd afgevuurd vanuit de GazastrookBeeld EPA

Vijftien seconden, zolang hebben de inwoners van Asjkelon de tijd om een schuilplek te vinden als het alarm afgaat. En schuilplekken genoeg in de stad die, zoals zoveel steden in Zuid-Israël, volledig voorbereid is op raketaanvallen vanuit Gaza. "Iedereen heeft thuis een veilige kamer van gepantserd beton", zegt de 30-jarige Gal, eigenaar van een koffiehuis in Asjkelon. Zijn achternaam wil hij niet geven, omdat hij in zijn koffietent de wet regelmatig overtreedt. De 'veilige kamer', in zijn geval een toilet van drie bij vier meter, is namelijk op slot. De sleutel ligt in een la achter de kassa. "Een paar dagen geleden ging het alarm, niemand reageerde. We leven hier gewoon door."

Laurens Samsom

Dat geldt voor velen rondom de grens met Gaza. "De raketrealiteit", noemt toeristische gids Noam Bedein het leven in Sderot, een stad die nog het meest op een fort lijkt. Bedein leidt geïnteresseerden rond langs raketschilden die scholen beschermen, uitkijkposten en opgestapelde overblijfselen van projectielen. Ook de bushokjes zijn hier van beton en staan steevast met de dichte kant richting de Gazastrook.

Enkele weken rust
De confrontaties kennen een vast patroon sinds de laatste grootschalige Israëlische militaire invasie in 2008. Dagen van wederzijdse beschietingen worden gevolgd door een tijdelijke staakt-het-vuren tussen Israël en de Hamas-regering in Gaza. De rust houdt meestal slechts enkele weken stand. De Israëlische regering houdt Hamas verantwoordelijk voor alle raketten die landen op Israëlisch grondgebied. Volgens de militant islamitische organisatie die Gaza sinds 2007 bestuurt, worden de aanvallen vooral uitgevoerd door splintergroeperingen zoals de Islamitische Jihad. Maar in de Gazastrook gebeurt weinig zonder toestemming van Hamas. De voortdurende staat van oorlog is niet alleen voor de Israëlische burgers onderdeel van het dagelijks leven geworden. Ook internationale media besteden er steeds minder aandacht aan. En dat terwijl de strijd jaarlijks toch tientallen mensen het leven kost. De slachtoffers vallen vooral aan Palestijnse zijde, waar geen sprake is van gepantserde steden. Bovendien beschikt het Israëlische leger over zwaar geschut zoals drones en helikopters. Dit jaar kwamen al 70 Palestijnen om door Israëlisch vuur, blijkt uit cijfers van het Palestinian Center for Human Rights.

"Terroristen op weg een aanslag voor te bereiden", claimt het Israëlische leger geregeld na een dodelijke aanval. "Willekeurige burgerslachtoffers", zegt de 30-jarige Gazaan Mohammed Joessef, die een deel van zijn linkerbeen verloor, naar eigen zeggen bij een Israëlische raketaanval. "Het is een kwestie van geluk hebben. Je loopt gewoon over straat en dan uit het niets: kaboem, een ontploffing. Het is dan maar hopen dat je er ver genoeg vandaan staat."

Martelaarsposters
In de boekwinkel Manara, in het centrum van Gaza Stad, weten ze vaak als eerste wanneer er een nieuw slachtoffer is gevallen. Grote printmachines op de eerste verdieping drukken posters van de overledenen. Deze martelaarsposters worden verspreid door de hele stad: ze hangen in de straten, in winkels en bij veel mensen thuis.

"Met het martelaarschap hebben we een manier gevonden om niet alleen te treuren om iemands dood", zegt de 29-jarige Musab Siam. Zijn vader en broer kwamen om bij een Israëlisch bombardement. "De slachtoffers sterven in de strijd tegen de bezetter van ons vaderland, zij verdienen dus de hoogste eer."

"Met de aanstaande verkiezingen in Israël zijn de huidige beschietingen levensgevaarlijk", zegt Gerson Baskin, een Israëlische academicus en oprichter van een onderzoeksinstituut over het Israelisch-Palestijnse conflict. Ook treedt hij op als tussenpersoon in besprekingen tussen de Israëlische regering en Hamas.

"Netanjahoe wil zich als sterke leider profileren, zijn beslissingen kunnen daarom extreem zijn. Zolang er geen permanente overeenkomst komt tussen Hamas en Israël, moet er gevreesd worden voor een nieuwe escalatie."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden