En ook Van Basten vertrekt

Onrust | De assistent van bondscoach Blind wil bij de Fifa het voetbal helpen vernieuwen.

HENK HOIJTINK

Medelijden? Niemand hoeft medelijden te hebben met de bondscoach van Oranje - nee, ook met deze niet en ook nu niet. "Ik heb een prachtbaan en een prachtleven", zegt Danny Blind, in het begin van een persconferentie waarvan hij weet dat die weer over randzaken zal gaan.

De suggestie was geweest dat hij iemand is om langzamerhand medelijden mee te krijgen, nu de een na de ander, dicht bij hem of iets verder af, de KNVB de rug toekeert of er niet binnen komt. Na Dick Advocaat, met wiens beoogde opvolger Ruud Gullit geen akkoord kon worden bereikt, verdwijnt ook Blinds eerste assistent Marco van Basten. Hij gaat zich in een nieuwe functie bij de Fifa richten op vernieuwingen in het voetbal en zijn regelgeving.

Sinds de beëindiging van zijn voetbalcarrière spuide Van Basten daar al zo nu en dan ideeën over, en de laatste jaren deed hij dat met meer regelmaat als columnist van Voetbal International. "Ik heb vaker aangegeven dat ik een onafhankelijke liefhebber ben die wezenlijk iets wil doen om het voetbal zuiverder, eerlijker en aantrekkelijker te maken", zei hij gisteren tegen het blad.

Natuurlijk weet Blind dat ook. "Ik kan me voorstellen dat hij er interesse in heeft", zegt hij. Maar er is ook een andere kant, en die verzwijgt hij niet. "Uiteraard ben ik teleurgesteld. Ik vraag ze niet zomaar. Als je samen een overeenkomst aangaat, ga je ervan uit dat je die afmaakt."

Is er geen loyaliteit meer? Ook die vraag gaat Blind niet uit de weg. "Dat heet loyaliteit, ja. Maar dat moeten we niet op het voetbal plakken. Het gebeurt in het zakenleven ook. Zo zit de wereld in elkaar." Of hij het zelf zou doen? "Ik denk het niet, nee."

Met Van Basten, die zelf ook niet hals over kop wil vertrekken, is afgesproken dat hij dit jaar nog aan Oranje verbonden blijft, tenzij eerder een opvolger wordt gevonden. "Ik vind er als mens iets van, maar ik moet er ook zakelijk naar kijken", zegt Blind. "Niemand hoeft mij zielig te vinden. Wat heb ik eraan om mee te gaan huilen?"

Wat er ook van Blind gezegd kan worden, hij blijft in zijn verbale lenigheid rake woorden spreken, ook nu. De keuze van Van Basten staat er feitelijk los van, maar het is onvermijdelijk dat die in het totaalbeeld van de chaos bij de KNVB wordt geplaatst - van het opstappen ook van directeur Bert van Oostveen en van het aangekondigde vertrek van teammanager Hans Jorritsma, waarmee Blind en (voor wat het waard is) de spelers het niet eens zijn.

Is dat van invloed op de prestatie? Oranje oefent morgen in Eindhoven tegen Griekenland, waarna dinsdag in Stockholm het WK-kwalificatietoernooi wordt geopend tegen Zweden. "Ik denk het niet", zegt Blind. Maar vertel hem wat. "Als we verliezen, zal er altijd iets van gevonden worden. Als we winnen, kan ervan worden gemaakt dat wij Nederlanders altijd goed zijn als er rotzooi is."

Blind gaat na de wedstrijd tegen Zweden om tafel met de nieuwe technisch directeur Hans van Breukelen, die met Gullit niet tot een vergelijk kwam in onderhandelingen waarover de lezingen verschillen. "Ik wil me dan goed laten bijpraten", zegt Blind. "Ik hoor iets van Van Breukelen, ik hoor iets van Gullit. Dat je er niet uitkomt kan, maar dat het op deze manier naar buiten komt, is wat anders."

Of, is dan nog een vraag, hij erover heeft gedacht dat het misschien aan hem ligt, de uittocht rondom hem? Blind, onverstoord: "Die vraag had ik verwacht. Nee, ik heb er geen enkel signaal voor."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden